Десислава Русева: Да дадем на децата обща култура като основа за тяхното бъдеще

Култура
28.06.2020 | 15:03 ч.

Десислава Русева е ръководител на танцов клуб, танцов състав „Чародейка“ и на танцов състав „Луди-млади“ към Общоградско средношколско общежитие - Плевен. Понастоящем е и специалист в Работно ателие „Щастливи и успешни заедно“ в Бизнес център „Глория палас“ – Плевен, където се реализира проект за деца и техните родители. Ето какво разказа тя за своята работа:

Занимавам децата основно с български народни танци. Идеята е да насоча подрастващите, за да провокирам желанието им да се занимават с танци. Развивайки възможностите и способностите си, те ще изберат да продължат образованието си с танцово изкуство в плевенското училище по изкуствата.

Имам солиден опит за работа с деца. Работила съм с желаещи да танцуват български народни танци от 2–годишна до 82–годишна възраст. Но при децата от предучилищна възраст като акцент обаче е необходимо да бъдат научени да се движат в група. Да могат да се синхронизират помежду си, като функционират в редица, колона, кръг. Нужно е и да се изгради у тях ритмичност и определен набор от подвижности за бъдещо развитие.

Обучението по танцово изкуство се случва, както и обучението да се чете и пише. Първо е нужно да се научи азбуката. Целта на съвместната ни работа с другите ми колеги от работното ателие „Щастливи и успешни заедно“ в Бизнес център „Глория палас“ – Плевен е да дадем на децата първоначално обща култура, която да им послужи като основа за тяхното бъдещо развитие.

Финализирайки проекта, ще реализираме един общ продукт с колегите – една приказка, в която ще бъдат включени народни танци и народно пеене, за да се получи един успешен вариант на синхрон при заниманията ни с децата и техните родители.

 

Росен ХАДЖИЕВ

Снимки: авторът и личен архив