Депутатите по пилатски: "Булгаргаз" да реши как ще връща надзветите суми на българските потребители

Политика
14.04.2020 | 17:34 ч.

Народното събрание обсъди регламента за връщане на надвзети суми за всички български потребители на природен газ, който е закупен от руския доставчик "Газпром Експорт". В дебатите парламентарните групи заявиха единодушие за подкрепа на предложените текстове от ГЕРБ.

Надвзети пари за газ ще се връщат на бизнеса с решение на "Булгаргаз" - около това се обединиха народните представители.

Държавният доставчик на газ вече е внесъл в енергийния регулатор 8 заявления за нови цени в периода от 5 август 2019 до 31 март 2020 г., стана ясно от дебатите, предаде БНР.

КЕВР ще се произнесе по всяко от осемте предложения на газовия доставчик, а той ще има 20 дни, за да пресметне сумите, които трябва да върне на българските потребители.

С топлофикациите ще бъдат подписани споразумения и 14 дни след това те ще получат парите си, които на свой ред трябва да изчислят колко имат да връщат на домакинствата. Срокът за това ще е един месец.

Допълненията в Закона предвиждат със задна дата да бъдат определени именно новите цени на газа, парното и електроенергията за периода от август до края на март. Сумата, която „Булгаргаз“ вече е получила от „Газпром“ е над 150 милиона лева без ДДС.

ГЕРБ и БСП се разминаха за това колко ще получи всяко домакинство на парно. Изчисленията на левицата показват по-малко от 10 лв. на месечна база, а ГЕРБ изчисляват между 60 и 70 лв.

Спорът между първо и второ четене на закона беше, че част от промените изключваха връщането на пари за бизнеса, който е купувал газ на свободно договорени цени. В крайна сметка спорният текст отпадна и пари ще бъдат възстановявани и на бизнеса, който претендира за суми в размер на 45 милиона лева.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати