Деница Сачева: Даваме 1 млрд. лева по новия дизайн на мярката 60/40

Бизнес
01.07.2020 | 12:49 ч.

"Както бе споменато от премиера Борисов, по мярката 60:40 са изплатени 130 млн. лева, които са запазили работните места на 150 000 души. 17 000 е общият брой на заявленията за около 300 000 работни места. С новия дизайн очакваме да обхванем отново 300 000 работни места и ще се изразходва 1 млрд. лева. Разширяваме обхвата ѝ - обхващаме и части от сферата на здравеопазването, частните ясли, СПА центровете. Включваме и кода за различни центрове за обучение. Няма да има изискване в следващите три месеца работодателите да са платили данъците и осигуровките на работниците, но те трябва да бъдат декларирани като дължими, за да могат да бъдат събрани на по-късен етап."

Това заяви по време на брифинг министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по повод новия дизайн на мярката 60:40.

"В изплащане на средствата могат да кандидатстват структури, които са създадени от общините. Разликата с първия дизайн на мярката е, че няма да се предоставя помощ, там където се получава финансиране за възнаграждение и осигурителни вноски от държавния бюджет от стандарти, приети в изпълнение на Закона за публичните финанси. Целта е да се избегне двойно финансиране на възнаграждение в общинските предприятия. Ще се покрива в бъдеще 60 % от осигурителния доход и 60 % от осигуровките. За сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" ще има възможност да получават субсидия за новоназначени”, заяви Сачева.

От днес може да се кандидатства по мярката "Заетост за теб", която се отнася за безработни лица, които са регистрирани в бюрата по труда. 17 000 души са регистрираните в районите на Варна и Бургас като безработни и са от сектор "Туризъм", допълни тя.

Кандидатстването ще става с електронни заявление и ще започне от края на тази седмица.

Разширеният вариант ще е в сила до 30 септември.

Социалният министър е категорична, че техните приоритети са запазване на работните места и намаляване на безработицата.

Що се отнася до Закона за социалните услуги, тя заяви, че социалното законодателство ще бъде анализирано в продължение на 6 месеца от тях и след това в срок от 3 месеца трябва да бъде предложен Кодекс за социалните услуги. Тя подчерта, че социалните услуги се отнасят за възрастни хора, хора с увреждания, хора от домове, децата, психично болните и т.н. "Чрез този закон се дава възможност за развитие на хората, работещи в тази система. Те ще имат ясни стандарти и критерии за контрол", допълни още Сачева и подчерта, че няма как да подложат на риск съдбата на хората.

"За нас е важно да гарантираме стандарти и качество", каза Сачева, предаде Новини бг.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати