Делото, което предизвика мълчаливо бдение пред Съдебната палата в Плевен, не е забавяно

Крими
12.06.2020 | 13:42 ч.

Делото, което събра на мълчаливо бдение десетки приятели и съученици на починалия след катастрофа Божидар Бояджиев /17 г./, се разглежда в най-кратки срокове и в пълно съответствие с разпоредбите на закона. Това обяви пресцентърът на Плевенския окръжен съд.

Младите хора се събраха преди обяд в сряда и запалиха свещички в памет на Божидар. Точно в 10,30 ч. те символично  надуха свирки, за да може обществото да ги чуе.  В този час срещу шофьора, станал причина за нелепата смърт на тийнейджъра, в съда трябваше да започне дело за предишна тежка катастрофа, причинена от подсъдимия. А един от лозунгите на бдението беше: „Ако това дело беше приключило навреме, Божидар сега можеше да е жив”.

Пресцентърът на Плевенския съд обясни как се е движило делото и защо се гледа сега:

На 10.06.2020 година, от 10:30 часа, състав на Районен съд - Плевен е разгледал наказателно дело, образувано по обвинителен акт, с който е обвинено лицето Г. Ц. М. от град Плевен в извършване на престъпление по чл.343, ал.3, б.“а“, вр. ал.1, б.“б“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, при което са причинени средни телесни повреди на три лица. Деянието е извършено на 08.12.2018 година. Обвинителният акт е постъпил в Районен съд - Плевен и делото е разпределено на определения съдия-докладчик на 05.05.2020 година.

В този период, до 13.05.2020 година включително, поради обявеното извънредно положение в страната е издадена заповед от председателя на Районен съд - Плевен (в съответствие с решение на Висшия съдебен съвет и чл. 3, т. 1 във връзка с приложение към него от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание) да се преустанови разглеждането в открито съдебно заседание на всички дела, с изключение на изрично посочени текстове от закона. Гореспоменатото дело не е по текст от закона, за които е предвидено изключението. 

Според разпоредбата на чл.247а, ал.2, т.1 от Наказателно-процесуален кодекс, определеният съдия-докладчик по дело образувано по обвинителен акт, има задължението да го насрочи за разглеждане в съдебно заседание, в двумесечен срок от постъпването му в съда. Конкретното дело е насрочено за разглеждане в съдебно заседание на 10.06.2020 година, което е в срок под един месец от изтичане на извънредното положение в страната. Делото се разглежда в най-кратки срокове и в пълно съответствие с разпоредбите на закона.

В провелото се на 10.06.2020 година разпоредително заседание не е даден ход на делото, с оглед неявяването на защитника на обвиняемия по уважителни причини. Съдът е предложил на страните 30.06. като дата за следващото съдебно заседание, но поради служебна ангажираност на пълномощника на единия от пострадалите същата е била отхвърлена. Следващото съдебно заседание ще се проведе на 08.07.2020 година от 13:30 часа, като датата е съобразена с ангажираността на страните по делото.”