Цигуларят Марио Хосен, „Българският Паганини“, в Плевен: Панчо Владигеров прехвърля мост между културите

Култура
22.01.2019 | 18:21 ч.

 

 

Плевенската филхармония започна новата 2019 година с концерт на 17 януари, посветен на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров. Така бе продължен цикълът с концерти под мотото „Обичам българската музика” и се отдаде почит на патриарха на българската музикална култура Панчо Владигеров – композитор, диригент, изпълнител, педагог и общественик!

Гост-диригент на Плевенската филхармония бе Константин Добройков, а солист – изявеният български цигулар Марио Хосен, който изпълни Първия цигулков концерт на Панчо Владигеров и Вариации на една струна „Мойсей в Египет” от Паганини (премиера за Плевен). И сякаш съвсем естествено в концертната програма бе включена Рапсодия „Вардар” – произведение, което е емблематично за българската музика. Блестящото начало на 2019-а бе високо оценено от публиката в зала „Катя Попова”.

Роденият в Пловдив виртуоз с впечатляващ стил, Марио Хосен, наричан „Българският Паганини”, съчетава класическия подход с филигранна романтична изразителност. Завършил Виенската музикална академия при Михаел Фришеншлагер, той се дипломира с награда на австрийското министерство на културата. Музикалната му кариера е свързана с бележити педагози и солисти като Руджеро Ричи – САЩ, Жерар Пуле в Париж, Ифра Нийман в Лондон. Популярност му носят изпълненията на шестте концерта и 24-те капричии на Паганини, цигулковите сонати на Бетовен.

Марио Хосен е бил солист на много оркестри, сред които Английския камерен оркестър, „Брукнер” оркестър в Линц, Симфоничния оркестър „Чайковски” на Московското радио, камерния оркестър „Софийски солисти”, Филхармонията на Будапеща, Дубровнишкия симфоничен оркестър, оркестъра на БНР и др. Изнася концерти в САЩ, Австрия, Швейцария, Италия, Франция, Мексико, Испания, България, Китай, Латвия, Гърция и Япония. Преподава в НБУ, където създава академичния оркестър „Орфеус”, помага на млади български таланти да развият своята дарба. Той е артистичен директор на Международния музикален фестивал „Варненско лято”. Свири на цигулка G. B. Guadagnini от 1749 г., която му е предоставена от Австрийската национална банка.

Ето какво отговори на нашите въпроси Маестро Марио Хосен:

 

- Проф. Хосен, вие гостувате на Плевенската филхармония по повод честването на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров. Кой ви покани?

- По принцип Панчо Владигеров е един от композиторите, които най-много обичам, и много от неговите произведения са в моя репертоар. За мен той е човек, който много дълбоко засяга българската душевност, и човекът, който е прехвърлил моста между културите и е направил България част от Европа. Неговият музикален език е европейски, съчетан с български фолклорни елементи. Имах възможност да науча този концерт преди 10 години във връзка с проект на „Вест Дойче Рундфунк”, където записах за първи път извън границите на България концерта на Владигеров. Бях силно развълнуван да взема оригиналните ноти от Universal Edition във Виена и да видя как немските музиканти откриват и прелистват ноти, които не са разлиствани от 1936 година, когато за последен път концертът е изпълняван в оригиналната си версия в Западна Европа. Завръщайки се в България, Владигеров прави малки корекции в оркестрацията и в нашата страна се изпълнява и записва в тази версия.

С голямо вълнение приех поканата на директора на Софийската филхармония Найден Тодоров и на Момчил Георгиев – член на управителния съвет на БНР, да взема активно участие в отбелязването на 120-годишнината от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров. Тази година започвам с изпълнение на Първия цигулков концерт в Плевен, след което ще го представя в Шумен, Варна, Пловдив и София със Софийската филхармония. Това ще бъде едно пътешествие с музиката на Владигеров, което много ме вълнува и е дълбоко в сърцето ми.

- Често ли свирите творби на Владигеров, който има десетки опуси за цигулка?

- Да, особено една пиеса – „Песен” от „Българска сюита” за цигулка и пиано, но аз много често я свиря в моя аранжимент за соло цигулка. Изпълнявам я с огромен успех в Европа и в Азия, както и в България.

- За първи път ли работите с младия диригент Константин Добройков? Какви са впечатленията ви от съвместната работа?

- Млад човек, който работи много добре с оркестъра, създава приятна атмосфера. Убеден съм, че ще има много добро бъдеще, защото е висок професионалист.

- Как се чувствате в Плевен и с Плевенската филхармония?

- По принцип работата с Плевенската филхармония е удоволствие, защото има сплотен колектив и нивото, като на български оркестър, е много високо. Има великолепен концертмайстор – Чавдар Вълков, добри инструменталисти, с които се работи с лекота и удоволствие. Още първата ми изява преди 2 години бе приятна изненада, защото открих високопрофесионален състав, който имаше активен сезон, работеше с интересни солисти и диригенти.

- Какво ви предстои освен изявите с концерта на Владигеров?

- Като нов артистичен директор на Международния музикален фестивал „Варненско лято” – най-стария в страната, ми предстои интересно пътешествие във връзка с фестивалната програма и гостуването на световни оркестри и солисти. Надявам се Варна да се превърне в културна столица и ще направя всичко възможно да популяризирам фестивала в Европа.

Освен това имам много работа като главен редактор на цялостното творчество на Паганини за издателство „Доблингер” във Виена, тъй като сега се подготвя издаването на третия том. Паралелно с това записах 7 неизпълнявани от времето на Паганини и досега незаписвани произведения на италианския гений за водещата звукозаписна компания Dynamic в Италия. За мен беше привилегия и огромна чест да бъда избран между виртуози от цял свят и да завърша звукозаписния цикъл с произведения на Паганини в оригинал. От малък той ми е любим композитор и така сбъднах една своя детска мечта.

- Какво за вас е музиката?

- Животът! Свиря, репетирам, а в свободното си време слушам музика, мисля за музика, сънувам музика... Така че музиката наистина е моят живот!

Августина СЕРАФИМОВА

 

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати