Читалище „Зора – 1990 г.“ е сплотената общност на село Победа

Общество
01.03.2020 | 15:10 ч.

Читалище „Зора - 1990“ в село Победа, община Долна Митрополия, е само на трийсет години. Неговият духовен и материален строеж започва направо на гола поляна, както се казва, т. е. тръгва от нула. Преди това културната дейност на селото се осъществява и минава под знака на дейността на Племенно-животновъдния комплекс „Георги Димитров“ (чифлик „Климентина“). След промените през 1990 год. тогавашният кмет Александър Петров и съпругата му Надка Найденова учредяват читалището, тъй като животновъдният комплекс се разформирова и преминава в частен.

Някогашният хранителен магазин в центъра на село Победа става читалище и в продължение на години малката сграда постепенно се разширява и обновява и днес прилича на „дядовата ръкавичка“, където са събрани многобройни дейности на читалището. Библиотеката разполага с добър библиотечен фонд, има компютърна зала, малка етнографска сбирка, самодейни колективи - и най-важното - тук е уютно, творческата атмосфера привлича хората от селото – и по-младите, и по-възрастни – кой и откъдето да се завърне, първата му спирка е читалище „Зора“. Както селото е създадено само преди шейсет години, така скоро се ражда и читалището. Победа е най-младото село на Плевенска област. Много сполучливо го е нарекъл в книгата си бившият кмет Валентин Пелов „Различното село“.

Прави впечатление доста активната и старателна дейност на читалището, в която се вплитат нови форми, непрекъснати изяви и голям интерес на местните хора. Казано по традиционния начин, „Зора“ се е превърнало в огнище, което стопля сърцата и душите на всички. Срещата ни със секретаря на читалището Димитринка Гетова и организатора културни дейности Цветанка Ангелова допълва тази богата палитра.

 

- Дейността на читалището тази година минава под знака на трийсетгодишнината от учредяването му и още по-важната дата – 60-годишнината на село Победа, които ще отбележим през май – сподели Димитринка Гетова. - Започнахме някога от библиотеката, после разширихме хранилището. Кметството и спомоществователи ни помогнаха да преустроим стаите, да извършим ремонт на помещенията и да ги обзаведем. Много от нещата от интериора правим ние с Цветанка, помагат ни и родителите на децата, наши членове, самите деца, не ни забравя и общината в лицето на кмета госпожа Цоновска. С една дума – милеем си за читалището. И сме затрупани от работа.

8000 хиляди тома литература имаме в библиотеката, част от тях и в хранилището. През ноември спечелихме проект на Министерството на културата и закупихме нови 89 тома книги, защото нашите хора са интелигентни и се интересуват и много четат. Освен това получаваме и дарения, с които допълваме или заместваме стари и износени книги.

През изминалите години читалището като културна общност тук доста е направило за утвърждаване на културата на място и е с ясно изразен социален ефект. През 2009 година се прави първото разширение и това позволява да се съберат компютрите и друго имущество от закритото училище в ПЖК-то и да се оформи компютърна зала. След това по предложение на кмета се оформя още и репетиционната зала за певческата група, както и цялото Г-образно разширение на читалищната сграда. Същата година читалище „Зора - 1990“ е одобрено по проекта "Глоб@лни библиотеки", което позволява след това тук да се въведат и новите компютърни технологии. И да се върши и много социална дейност в помощ на местните хора. След това през 2014 г. се прави и лекционната зала, и помещението за етнографската сбирка... На практика всичко е разположено на територия от около 120 квадратни метра, в което са трите зали. Залата за лекции събира около 30 седящи места. Материалната база е достатъчна и отговаря на потребностите на населението в село Победа. Тук няма училище, нямаме и детска градина – всички пътуват.

- За да подготвим едно мероприятие, репетираме в събота и неделя – допълва Цветанка Ангелова. - Но тук всички са всеотдайни, така че нямаме проблеми за участие.

- Всички отчети на читалището от седем години се правят във вид на филм, озвучени, и по този начин съхраняваме събитията, вместо да четем доклади - продължава Гетова. - Използваме в нашите изяви мултимедийните продукти за онагледяване на събитията. Това се възприема много добре от хората и ги прави съпричастни към дейността ни. Много са отзивчиви младите, те са нашата истинска сплотена общност, която чака само да им подадеш кауза. Миналата година през лятото направо два месеца работихме непрекъснато по един проект към Фонд "13 века България" - лятно артстудио „Рисувай, твори, танцувай“. Това се случваше всеки ден и в трите вида изкуство, но по един друг начин. Децата бяха приобщени – в различни екипи, и всеки рисуваше. Направиха четири диамантени гоблена – една иновация, много особена и занимателна. Съчетаваме иновацията с традицията. За танците се доверихме на децата, които имаха голямо желание и сами сътвориха пет танца. Това се случи вечерно време, на нощно осветление. Кметът на селото ни осигури тогава и заря. Изобщо за лятото се готвим много сериозно и от 2011 г. имаме график за летните дейности. Ние предлагаме на децата актуални неща и това ги привлича.

Тази година отново много сериозно, за втори път, направихме работилница за мартеници. Направихме и мартенска декорация. На самия 1 март, в неделя, Баба Марта идва в нашето читалище да закичи най-малките дечица – от бебетата до малчуганите. Изобщо за годината се ориентираме по събитията и годишнината. Така ще бъде и на националния празник Трети март със специална програма на певческата група.

За годишнината на читалището тук имат намерение да възстановят една скулптурна композиция, която да бъде пред читалището. Средствата ще се съберат от дарителската кампания, защото хората са много отзивчиви към такива начинания. Готви се голям концерт, който да бъде на лятната естрада. Организаторите не дават гласност на мероприятията, за да бъдат изненада за всички. Всичко тук е добре обмислено предварително, за да има ефект. Комбинациите деца и родители, младежи и модерни и интересни инициативи са основни акценти при всеки замисъл и мероприятие. Самочувствие и убеденост, че всичко, което се прави тук, е в услуга на хората и на младите, които продължават живота на селото, е големият и амбициозен мотив в дейността на читалище „Зора - 1990 г.“.

Димитър СТОЙКОВ

Плевен – с. Победа, февруари

 

 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати