Чиновниците рекордьори с болнични по празниците

Общество
16.01.2020 | 11:50 ч.

25 процента от болничните взети за удължаване на почивните дни покрай Коледа и Нова година са взети от работещи в бюджетния сектор. Това е показало наблюдение над болничните за по-дълга ваканция по празниците на социалното министерство, обяви министърката Деница Сачева, предаде "24 часа".

На 23 и 27 декември да издадени по-малко болнични от другите дни в месеца, между 2 и 3 хил. листа, показват данните на Сачева. На 2 януари обаче има издадени над 7 хиляди болнични листа. Тази година почивен ден бе само 1 януари, след който имаше два работни дни преди уикенда.

Бюджетният сектор е сред тези, които имат най-голям принос за нарастването на болничните, показва анализ на Сачева за болничните в периода 2010-2018 година. Такива сектори са още търговията, автосервизите и пр. За периода има ръст от 134 процента на парите, пратени от работодателите за първите три дни болнични, каза Сачева.

В рамките на месец ще бъдат предложени и мерки да ограничаване на болничните, реши правителството днес, след като одобри анализа на социалната министърка.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Стил по време на карантина

 
Изкъпах се, 
гримирах се 
и сега ще си правя прическа,
че ще излизам на балкона!

 

 

АРХИВ | изберете две дати