Цецка Цачева: От Плевен започва както борбата за свобода, така и победата /ФОТОГАЛЕРИЯ/

Общество
15.05.2015 | 16:56 ч.

 

Нашият просперитет зависи от упоритостта и постоянството ни, от способността ни да живеем задружно, да почитаме традициите си.

Това заяви днес в поздравлението си към Плевен и плевенчани по случай празника на града председателят на Народното събрание Цецка Цачева. В словото си тя припомни, че в Плевен Левски създава първия свои революционен комитет в България и отбеляза, че „…от Плевен започва както борбата за свобода, така и победата, донесла независимостта на българската държава“.

„Защото храбростта не се доказва само в битка, а в пътя към победата, когато сме готови да загърбим уюта на всекидневни си живот в името на нещо велико и свято. Затова днес ние приемаме закрилата и покровителството на Свети Георги Победоносец, следвайки стъпките и неговата вяра и храброст. Нека небесният покровител на Плевен ни дава сили и увереност - имаме нужда от тях днес“, заяви Цецка Цачева и допълни: „Днес повече от всякога се нуждаем от тази вяра и храброст, за да вдигнем поглед над трудностите от всекидневието. Нужна ни е не само памет и смелост, а и увереност в смисъла да продължаваме да градим заедно“. „Плевен е нашият дом. Нашият житейски път е започнал от тук. Тук са минали годините на детството, на ученичеството, на младостта ни. Затова където и по света да се намираме, всеки един от нас носи Плевен в сърцата си”, каза още в приветствието си председателят на парламентаПо повод празника на града тя връчи чрез кмета на всички плевенчани подарък - картина „Падането на Плевен” от българския художник Сашо Рачеви с посланието тази картина винаги да припомня какво е Плевен за българската история.

 

Тържествената част от празника на Плевен днес започна в 11 часа на обновения площад „Възраждане“, с посрещане на официалните гости и участниците в празничното шествие. Председателят на парламента Цецка Цачева бе посрещната с военни почести. Тя прие и парада на почетната военна рота, която след това премина в параден строй през площада. Празникът продължи с издигане на знамената и химните на България и на Обединена Европа. След това поздрав по случай 15 май към всички жители и гости на Плевен отправи кметът на общината проф.д-р Димитър Стойков

„Измина още една година, в която имахме много поводи за гордост. За първи път Плевен чества своя празника на обновената централна пешеходна зона“, отбелязан проф.д-р Стойков и припомни част от успешно реализираните проекти в града. В празничния ден той отправи благодарност към всички плевенчани, към младите за спечелените десетки награди за града, към общинските съветници за тяхната работа в името на Плевен, благодарност към инвеститорите, избрали да правят бизнес тук. Благодарност бе изказана и към всички побратимени градове на Плевен.

След словото си проф.д-р Димитър Стойков връчи плакета на Община Плевен и символичния ключ на града на плевенския митрополит Игнатий, като благодари на представителите на Плевенска митрополия, затова че в тези трудни години продължават апостолски да се борят за бъдещето на нашия град. „Българската църква и Христовата вяра са били упованието на народа ни в най-тежките мигове от неговата история. Тя е била средището, където са пазени българската писменост, култура и традиции. В тези трудни години много от нас истински търсят вяра и упование в Църквата. Ето защо подаряваме този Почетен плакет с герба на Община Плевени символичния ключ на нашия град на митрополит Игнатий“, заяви проф. Стойков. Българската православна църква винаги е била с българския народ и така ще бъде и занапред, каза Дядо Игнатий и благодари за честта.

 

Поздравителни адреси за празника на Плевен днес се получиха от президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, българския патриарх Неофит, министри, членове на българския и европейския парламент. Тържественият ритуал завърши с поднасяне на цветя пред храма-мавзолей "Св.Георги Победоносец", след което за настроението на всички концерт поднесе Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци.

 

Ирен ТОМОВА