Бунтове в САЩ - стотици разбиват и ограбват магазини, срещу тях - сълзотворен газ

Свят
02.06.2020 | 08:47 ч.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио въведе комендантски час в града, след като мирните протести заради смъртта на Джордж Флойд, прераснаха в бунтове.

За последното денонощие в града са задържани над 250 души. Седем полицаи са пострадали, 11 автомобила на полицията са повредени.

През светлата част на деня демонстрациите бяха мирни, но както и в предишни дни, с настъпването на вечерта започнаха и проблемите, отбелязва Асошиейтед прес.

Хората се втурнаха и разбиха магазини и започнаха да изнасят стоки, всеки колкото може да побере в ръцете си.

В района на центъра "Рокфелер" бяха изпочупени прозорци.

Най-известната търговска улица в Ню Йорк, 5-о авеню на Манхатън, също стана обект на мародерства.

Журналисти твърдят, че има "неконтролируемо" количество грабежи, магазините се изпразват от "стотици хора".

В Сутрешния блок на БНТ журналистът от Чикаго Елена Цанева обяви, че в САЩ има повече от 30 български полицаи, които работят в различни щати.

"Аз имам информация за трима леко ранени при безредиците в последните дни. Нараняванията не са сериозни, хората се възстановяват, в различни щати са", допълни тя.

По думите й, напрежението в САЩ е доста сериозно.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп предизвика нова вълна от възмущение, след като полицията използва сълзотворен газ, за да разчисти протестиращите пред Белия дом, за да може президентът да позира за снимки в близката църква, повредена по време на гражданските вълнения, съобщи АФП.

Този ход му спечели рязко порицание от кмета на града, епископа и водещи демократи, включително бившия вицепрезидент Джо Байдън, който обяви използването на сила само "за снимка".

Посещението на Тръмп в историческата църква "Сейнт Джон", от другата страна на улицата срещу Белия дом, дойде, след като той направи обръщение, в което отрече вандализма, последвал антирасистките протести, обхванали страната от седмица.

Докато говореше, органите на реда - включително военната полиция изстреляха сълзотворен газ, за да разгонят мирните протестиращи в парка Лафайет, близо до Белия дом, така че президентът да може да отиде до църквата.

Известна като "Църквата на президентите" – "Сейнт Джон" е била изрисувана с графити и частично повредена от пожар по време на вълненията в неделя.

Аутопсията на афроамериканеца Джордж Флойд, който почина малко след като беше арестуван в град Минеаполис, което предизвика мащабните бунтове и протести в САЩ, констатира, че смъртта му е убийство, вследствие от задушаване, предизвикано от оказан натиск върху врата му, съобщи Франс прес.

46-годишният мъж е починал от "кардиопулмонарен шок", или с други думи от внезапно прекъсване на дихателните и сърдечните функции, предизвикан от използваните от полицията средства за задържането му, сочи доклад на Бюрото за съдебномедицински експертизи.

Според експертите в окръг Хенепин, Минеаполис, става дума за "убийство", макар да не е ясно дали то е било умишлено или не.

Отбелязва се, че в кръвта на починалия са открити следи от скорошна употреба на метамфетамини и фентанил (обезболяващо средство).