Българският актьор с „Оскар“ е русенец с изключително драматична съдба

Култура
25.02.2019 | 13:37 ч.

 

“В продължение на 12 дълги и мрачни години живях в нереален свят, създаден от музиката; цигулката беше моето бягство от реалността, която ме потискаше и плашеше”. Това разказал  Димитър Маринов по телефона от Америка на журналистката Соня Колтуклиева на 3 февруари, 3 седмици преди 91-та церемония по раздаването на наградите на Филмовата академия, на която той стана първият български актьор, награден с Оскар.

 

Животът на Димитър Маринов е история за мъка, унижения, търпение, гняв, вяра, любов, упорство, успех...по-вълнуваща даже от историята на чернокожия пианист Дон Шърли, за когото се разказва във филма “Зелената книга”, принуден да понесе травмите на расовата сегрегация и успял да я надмогне с вярата, че “достойнството се възнаграждава”, коментира Колтуклиева във Фейсбук.

 

Митко е извънбрачно дете, роден е в Русе, осиновен от бездетната леля на биологичната му майка. Израства в семейството на едни от най-богатите и напредничави индустриалци в България - братя Маринови. Народната власт изгонва осиновителката му от разкошния й апартамент на ул.”Оборище” 33 заради комунистическата функционерка Вълка Горанова, разказва Соня Колтуклиева. Местят се в по-малък апартамент, но и там настаняват други две семейства, така че Митко израства в една малка кухня. Митко открива големия свят като член на прочутата детска филхармония “Пионер”. Като войник се опитва да избяга от България със свой приятел. Сръбски полицаи ги залавят във вагон на “Ориент експрес” за Белград и ги връщат обратно. 19-годишният Митко престоява в няколко затвора 2 години, 6 месеца и 10 дни... излиза на свобода през 1986 г. и става нощен чистач в театър “Сълза и смях”.

 

Минава през какви ли не перипетии, докато успява все пак, макар да е “враг на народа”, да завърши ВИТИЗ, тъй като режисьорът Крикор Азарян се застъпва за него пред властимащия Георги Йорданов. Благодарен е много на Тодор Колев, че му помага и го насърчава да свири и да изнася представления. С фолк-джаз формацията “Магическите гласове” гастролира из Европа, Канада и САЩ. От летището в Ноксвил, Тенеси, започва емигрантският му живот.
Башар Рахал и Захари Карабашлиев го навиват да се яви на кастинг. Хич даже и не се надява на 45 години да го ангажират в холивудска продукция...но успява! През 2009 г. го канят за участие в “Мъже от стомана” .

 

В Америка Митко започва емигрантския си живот с една цигулка в ръката и 112 долара в джоба, разказва Колтуклиева. За втори път го осиновява добро семейство. Научили от един вестник за съдбата му на уличен музикант, съпрузи, загубили сина си при катастрофа, го приютяват; по-късно Митко научава защо - защото е роден на една и съща дата със загиналото момче. Години по-късно, той кръщава своя по-малък син Майкъл на името на американския си благодетел.

 

... Димитър Маринов е участвал във филми заедно с холивудските звезди Махерашал Али, Виго Мортенсен, Матю Пери, Селена Гомез, Аштън Кътчър. Днес първият български актьор, носител на Оскар, ще се прибере при щастливото си семейство в уютния си дом в Карлсбад, красиво градче между Лос Анджелиз и Сан Диего! Аз му пожелавам крепко здраве и някой ден да режисира филм за невероятния живот на Димитър Маринов, завършва Соня Колтуклиева. Това е третият награден българин, роден в Русе и вторият, получил Оскар. Първият е Елиас Канети, нобелов лауреат за литература,вторият е Владимир Койлазов, който през 2017 взе "Оскар" за технологични ефекти и сега и за Димитър Маринов.

 

Коментирай

Ана
28.02.2019 | 14:43 ч.
Е, как го измислихте, че е роден в Русе??? В София е роден! Проучвайте по-добре какво пишете
Стоянова
25.02.2019 | 20:56 ч.
Ако през 2009г. е на 45години, значи е роден през 1964г. Какви индустриалци, какво изгонване, детство като на всички други. Поздравления за успеха, гордеем се с него!
Георгиева
25.02.2019 | 16:36 ч.
И какво му е драматичното. Всички имаме нещо драматично в живота си. Врагове на народа, пък на всички дала Народната власт да се изучат. И от екрана ще ми говори, че само в Америка можеш да сбъднеш мечтите си. Направи така, че и Родината да сбъдва мечти. Иначе си стой там и не давай акъл.
Грую
25.02.2019 | 14:33 ч.
Този пич поне няма да помисли за така назовалите се социалисти в днешна България.Остават още 3 - 4 млн.български Оскара и комунягите са загинали..Ще почакаме и ще се убедим,че можем да се отървем безкръвно от комунистическата напаст - крадци, останки от червената болшевишка армия.
 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати