Българите в Украйна честват Ботев и ни поздравяват

Общество
06.01.2016 | 12:36 ч.

Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ проведе преклонение с полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Прохоровски сквер в Одеса. Така българската общност в Украйна отбелязва168-годишнина от рождението на гениалния поет, и непоколебимборец за свободата на България. Учениците от Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“ рецитираха стихове на Христо Ботев. Цветя и венци бяхаподнесени и от Българския младежки клуб „Актив“.

Христо Ботев учи във Втора Одеска гимназия, работил като учител в село Задунаевка, Арцизки район, Одеска област и град Измаил. През 1875 година възглавя българско национално Освободително  движение и се явява един от националните герои на България, припомнятот Всеукраинската организация „Конгрес на българите в Украйна“. „Националните герои трябва да се почитат, техните имена трябва да се пазят в народната памет на българите и всеки опит да бъде променена историята трябва да се брани както от държавата, така и от обществото. Христо Ботев е тясно свързан с българите в Украйна, неговите стихове във форма на песен се пеят по българските села тук. За нас той е символ на родолюбие и борба за свобода. Наблюдавайки за културното възраждане на българите в Украйна, със сигурност може да се каже, че неговият дух е сред нас. За да запазим българщината, младото поколение трябва да се възпитава с почит и уважение към нашата история и нашит герои“, казва Юрий Граматик, президент на организацията.В знак на признателност за голямата роля в Освобождението на България,на 13 ноември 2009 г. по негова инициатива бе открит паметник на Христо Ботев.По повод годишнината,Юрий Граматик изпрати и поздравителен адрес:

 

"Уважаеми сънародници,

 

Днес отбелязваме 168-та годишнина от рождението на българския поет и революционер Христо Ботев - един от най-достойните българи в нашата история. Христо Ботев е символ на родолюбие и борба за свобода. Като поет и публицист, той оставя голямо литературно наследие на поколения напред, неговите творби са актуални и днес, а неговото слово е онази камбана, която държи нашето общество будно.

Делата на Христо Ботев и неговото име се пазят в паметта на бесарабските българи. Той получава образованието си в Одеса, където пише и първото си стихотворение „Майце си“. Ботев работи в бесарабското село Задунаевка и гр. Измаил.

Скъпи българи, нека никога не забравяме великите българи и бъдем достойни последователи на техните идеи и завети. Бъдете здрави, будни и успешни!".