БСП първо подкрепи новия пост на Валери Симеонов, после даде назад и поиска оттеглянето му

Политика
22.11.2019 | 13:55 ч.

Призоваваме Валери Симеонов да се оттегли, извиняваме се на майките, се посочва е позиция на ПГ на „БСП за България“ по повод избора на Валери Симеонов за заместник-председател на парламента.

„ПГ на „БСП за България“ държи да се спазват правилата и демократичните принципи. ПГ „Обединени патриоти“, които са получили подкрепа от част от българските граждани, имат право да излъчат свой зам.-председател на Народното събрание по силата на неговия правилник“, посочват от БСП.

"Водени от това разбиране и като контра-теза на безцеремонното отстраняване на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на НС, част от ПГ на „БСП за България“ подкрепи кандидатурата на ОП", посочват още от соцпартията.

„Този вот е институционален и не е нито индулгенция за предишни действия на Валери Симеонов, нито оценка за неговите политически и човешки качества, но нашата институционална дисциплина не може да стои над общественото мнение“, се казва още в позицията.

„Обществената реакция е категорична и никакви обяснения няма да бъдат разбрани.Подкрепата ни за Валери Симеонов беше ненужен акт на добра воля и грешка. Извиняваме се на майките, които бяха обиждани и унижавани от него и зад които ние застанахме. Призоваваме го да се оттегли от поста“, заявяват от БСП.

Припомняме, че след като почти единодушно депутатите подкрепиха предложението Симеонов да стане зам.-председател на Народното събрание, буквално минути по-късно протестиращи срещу новото му назначение обградиха парламента. Срещу издигането на лидера на НФСБ се обявиха категорично майките на деца с увреждания, които припомниха, че именно те го свалиха от вицепремиерският пост след активни протести 26 дни, защото той ги нарече "кресливи майки на уж болни деца" и почти месец отказа да им се извини, защото нямало за какво да се извинява.