БСП: 60% от помощта за работодателите ще отива при такива, които нямат задължения към държавата и общините

Политика
25.03.2020 | 14:10 ч.

"Приветстваме, че макар и със закъснение българското правителство прие мерки, както и някои стъпки - 150 млн. за извънреден труд на МВР, отбраната, здравната система, продкрепяме 500 млн. лева допълнителна капитализация на ББР, такива мерки са предриети в почти всички членки на ЕС, както и покриване на разходи за временна заетост - 60%за сметка на държавата и 40% за сметка на държавата. Те са в правилна посока."

Това заяви на пресконференция депутатът от БСП проф. Румен Гечев, икономист.

Той обяче оябсни, че социалистите имат сериозни забележки - буди недоумение  как премиерът ни съобщава, че са заделени 4,5 млрд. лева в пакета за стимулиране на българскикя бизнес и семействата, които са в нужда. Нашите сметки показват, че сумата е 2 млрд. и 270 млн. лева, а не 4 млрд. 

"Данъчната ваканция е 3 месеца и тези суми са изискуеми след 3 месеца. От тази сума има едни странни изчисления, че тези 500 млн. за ББР ще доведат до 2,5 млрд за кредити. Но нямаме гаранция, че сумата предоставена за кредити ще бъде 2, 5 млрд.

Към момента ББР не изпълнява основната си дейност средставата й да отиват за кредити за маликия и среден бизнес, а се предотвят на крупни бизнесмени, свързани с властта, които получават кредити за десетки и стотици милиони. Нямаме гаранции че тези кредити ще отидат при малкия и  среден бизнес. Помощта в цяла Европа е насочена към малките и средните фирми, а тук няма ангажимент на правителството на кои фирми и при какви условия ще бъдат давани на фирмите" посочи още икономистът.

"Съотношението 60 към 40 не е в интерес на бизнеса и няма да се отрази на много фирми, при тези условия даже и 40% на сто ще бъдат много за покритие от страна на фирмите, много от тях ще имат интерес да съкратят хората си и да ги прехвърлят на НОИ. До тези 60% ще стигат тези фирми, които няма никакви задължения към държавата и общините, това ще бъде допълнитено ограничение за възползване от тази възможност", каза още соцдепутатът.

"Ние категорично се разграничаваме от използаването на думи като "маргинали" от финансовия министър Владислав Горанов, като говори за маргинали, говори за 800 000  души от българския народ, това са хора от интелигенцията, от селското стопанство, които се самоосигуряват, наричането на хорота "маргинали" е цинично и неприемливо и няма такова разграничение в САЩ или едвропейските страни", поясни още проф. Гечев визирайки изказването на Владислав Горанов от вчера.

А той заяви следното: “Бългaрcкитe грaждaни, кoитo ca coциaлнo cлaби, прoдължaвaт дa ce пoлзвaт oт cиcтeмaтa зa coциaлнa зaкрилa. Тeзи грaждaни, кoитo ce oпитaт дa зaпaзят прaвooтнoшeниятa cи c рaбoтoдaтeлитe пo врeмe нa кризaтa, тeхният рaбoтoдaтeл щe пoлучи пoмoщ oт държaвaтa. Тeзи грaждaни, кoитo ca мaргинaли и нe пoпaдaт в нитo eднa oт oпиcaнитe хипoтeзи, тe ca coциaлнo изoлирaни и eдвa ли мoжe дa ce нaпрaви мнoгo зa тях.”

По думите на проф. Гечев още липсват механизми и детайли как точно тези средства ще бъдат разпределени. Докато другите страни предлагат конкретни помощи на фирмите и семействата, българското правителство основно предлага кредити, без пряка помощ за бизнеса или българските семейства. „Нямаме никакви разчети, правителството не ни казва точните източници за това финансиране, нито колко души ще се възползват от тези мерки. Изглежда правителството не е знаело, че маргиналите са 800 000  души" , каза още депутатът от БСП и поясни, че екипите на социалистите работят с представители на браншовите организации, в много близко време ще излязат с пакет от конкретни мерки, които можи и трябва да вземе българската държава в тези трудни вермена.

 

 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати