Бойко Рашков за записите с президента: Прокуратурата е допуснала груби нарушения на закона

Общество
02.02.2020 | 17:54 ч.

"Прокуратурата е допуснала такива груби нарушения на закона, че не зная как ще се излезе от тази ситуация."

Така коментира в предаването "120 минути" на бТВ бившият председател по Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков пуснатите записи от СРС, в които се чува гласа на президента.

"Наблюдаващият прокурор не може да разреши на някого да извърши преспъпление", обясни Рашков.

"В конкретния случай предполагам, че те са се насочили към ген.Стойков, и изведнъж се провежда разговор между Стойков и президента Радев, който след 9 месеца се появява с друга цел, за да може да се посегне върху дръжвания глава, който знаем, че е олицетворение на единството на нацията. Какво направи Гешев с първите си стъпки, какво искаме да кажем на света - да орезилим държавата без никакви доказателства. Записът от секретното дело е публикуван, а номера на делото и имената на прокурорите ги няма", аргументира се бившият директор на Националното следствие.

"По Конституция, ако има данни за извършено умишлено престъпление от страна на главния прокурор, имунитетът му трябва да се разгледа от ВСС. Скандал от седмицата е наистина, подобен случай в практиката сме нямали.

Подслушването на генерала трябва да бъде с разрешение на военен съд, а производството е в Специализираната прокуратура, след като става дума за кадрови военослужещ, разрешението трябва да се вземе от военен съдия", поясни още Бойко Рашков.

"Въпрос на чест е ВСС да упражни своите правомощия и да излезе пред обществеността", отсече бившият следовател и член на ВСС.

Още по темата

Коментирай