Бойко Борисов уволни директора и борда на Българската банка за развитие

Политика
08.04.2020 | 09:25 ч.

Разпоредил съм изпълнителният директор и борда на Българската банка за развитие (ББР) да бъдат незабавно освободени. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет, съвместно с Националния оперативен щаб.

"Един въпрос, който не ми задавате, но искам да отговоря. Възмутен съм от това, което направи ББР. Понеже и финансовият министър ми каза, че никой с него не се е консултирал и министърът на икономиката, който е принципал на ББР, тук съм го извикал, съм му разпоредил изпълнителен директор и борд да бъдат незабавно освободени", заяви още Борисов. 

Припомняме, че реакцията на премиера идва след като вчера  "Демократична България" поиска оставката на ръководството на Българската банка за развитие (ББР) заради това, че е отпуснала съмнителен кредит за 75 млн. лв. на колекторска фирма. Това се казва в позиция на формацията. От там настояват и за оставка на отговорните за случая министри, както и на директора на ББР Стоян Мавродиев.

Откато начело на банката е Стоян Мавродиев, тя е отпуснала повече от 700 млн. лв., точно с толкова сега държавата ще увеличава капитала й.

На пресконференция вчера вицепремиерът Томислав Дончев попитан за този казус каза: "При всички положения това не звучи добре. Първият отговор трябва да дойде от ББР. Те дължат пълна информация защо и как са отпуснали подобен кредит."

Отговорът не закъсня - часове след коментара на вицепремиера, Стоян Мавродиев даде пресконференция, на която заяви, че банката не раздава пари, а осигурява ликвидна подкрепа на две български банки и в случая става дума за фирма, която вече успешно един път е погасила свое вземане към ББР.

Банката е отпуснала сумата на компанията "Свети Георги груп", свързана с дружеството за изкупуване на вземания "С. Г. груп", което е лидер на колекторския пазар.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати