Борисов: Работата на Реформаторите в парламента е да си седят на столовете

Общество
30.07.2015 | 11:00 ч.

Премиерът Бойко Борисов разкритикува Реформаторския блок, че не са подкрепили част от въпросите на президента за изборния референдум. Според Борисов напоследък правело впечатление отсъствието на представителите на Блока при важни за правителството гласувания. Премиерът заяви, че депутатите от ГЕРБ не носят отговорност за отхвърлянето на 2 от 3-те въпроса на президента за изборния референдум. Пред журналисти той отправи сериозни критики към партньорите от Реформаторския блок заради отсъствието им от пленарна зала при важни гласувания, предаде БНР.Борисов обяви, че е "крайно разочарован", че са отпаднали въпросите за задължителното и мажоритарното гласуване и подробно обясни колко изгодно било мажоритарното гласуване именно за неговата партия. ГЕРБ е била единствената партия, която дала най-много гласове в подкрепа и на трите въпроса, каза Борисов, според когото, ако и другите партии са били в такъв състав, е нямало да се стигне до отхвърлянето на тези въпроси. Той не разкритикува персонално реформаторите, че само четирима, петимаот тях били при гласуването и на здравната реформа на Петър Москов, както и десетина вчера при гласуването за пенсионната. "Колегите от Реформаторския блок да се научат, че публично е хубаво да говорят, че са много големи демократи, но работата им в парламента е да си седят на столовете. Когато си планират пътуванията, да знаят, че последните седмици се решават най-важните въпроси и трябва да са в залата. Омръзна ми всеки ден да ги натискам да стоят в залата, виждате какво се получава вечер. Изведнъж ГЕРБ е виновна за всичко", каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът беше категоричен, че независимо от отпадането на два от трите въпроса за президентския референдум, референдум за електронното гласуване заедно с местните избори трябва да има.

Запитан дали президентът е бил бламиран, след като депутатите отхвърлиха два от трите въпросa за, той заяви: "Крайно разочарован съм, защото бяхме за трите въпроса. Единствената партия с най-много депутати, с най-много гласове е ГЕРБ. Няма другапартия, която да е гласувала. Ако бяха другите партии целите, нямаше да се случи това, което стана в парламента. По време на здравната реформа Реформаторският блок едва събраха 4-5 депутати, вчера на реформата на Калфин – 10 души". Борисов отказа да коментира авансовото сезиране на Конституционния съд за промените в Конституцията, за да не бъде упрекнат, че се меси в работата на съда.

Тези коментари премиерът направи след огледа на ремонтиращата се сграда на Софийския районен съд близо до НДК.