Борисов отговори на президента: Защо е тая злоба? Властта не е за всеки (Видео)

Политика
12.12.2019 | 09:09 ч.

"Румен Радев, президентът е този, който е обединител на нацията. Опозиционен лидер, който за 40 минути не е казал една добра дума за държавата си, дори вече злобата му, вече омразата му до такава степен прелива, че не е нужно да коментирам един опозиционен лидер. И то опозиционен лидер с най-много власт в държавата - държавният глава и върховният главнокомандващ. Аз само първата минута гледах и отидох да играя футбол. Защото човек, който почне да говори от името на народа, такъв няма. Левски не си го е позволявал. От името на кой, кой ти даде право?".

Така премиерът Бойко Борисов коментира интервюто на президента Румен Радев за бТВ.

Министър-председателят поясни още, че 50% от хората не харесват президента.

„Това е двуличен човек и един ден, хората ще разберат колко двуличен човек са избрали за президент. Сигурен съм, защото когато тръгна за НАТО ми се обади да отида аз. Казах му “добре, отиди”. Ние сме системни. Да имало ли плюсче. 2008 г. беше златният дъжд - светът се къпеше в пари. След това дойде финансовата криза. След това дойде управлението на Орешарски - катастрофа национална катастрофа, срив на банки, фалираха банки. Сега изтеглихме държавата на нива, които в златните години е била. Всички казват - повишават се инвестиции, повишава се износът с 3,3 и то за Франция, Германия.  Доведох от Щатите, е това много го е яд, щото няма демократичен президент, стоял на камината в Белия дом. Той е последнаат си година, мандата му мина и той сега си мисли, че ще се кандидатирам за президент и го навиват. Заклех се преди 15-20 г., че този пост не ме интересува. Ква е тая злоба? Събира инвеститори и вика “колко е готино в България”. Те му се смеят във Фейсбук", заяви премиерът.

"Тази злоба просто не разбирам защо е. Днес Борис Велчев го поканих, говорихме за Конституцията, да съобразим какво може и не може. И с Филип Димитров като зам.-шеф на Венецианската комисия дда даде акъл да го направим така, че да се приема от Европа, да се приеме от народа, юридическите среди. Какво лошо сме направили?", продължи с риторичните въпроси Борисов.

Вдига се кредитният рейтинг, не пада, ние платихме 3 млрд. и 700 млн. за КТБ, която фалира по времето на БСП и ДПС, които го издигнаха за президент. Платихме руските реактори, помнители? Всеки път си мисля, че когато се разбрахме за НАТО да води и той делегацията и той да седне до Тръмп, малко да се покаже. Е тази омраза и тази злоба, какво му направихме?", каза още Борисов.

Според Борисов заявките на президента да инициира конституционни промени няма да забавят въвеждането на звеното „независим прокурор“.
„Всичко се движи в срок и сме в абсолютен диалог“, допълни Борисов.

Според премиера властта не е за всеки и е променила президента Румен Радев. „Бил ми е приятел, седели сме заедно, командвали сме учения, въобще не беше такъв човек. Властта не е за всеки. Явно дворците, платите и скъпите дрехи променят хората. Не виждам никакъв смисъл. Не съм му конкурент“, подчерта Бойко Борисов. Той заяви още, че по времето на Радев като "шеф" на ВВС са падали самолети и хеликоптери.