Борисов обясни как ще отмени извънредното положение - в закон ще включат само мерките срещу коронавируса (Видео)

Политика
28.04.2020 | 11:14 ч.

"Работим по закон, който да включва само мерките срещу коронавируса, без да има извънредно положение. Много от мерките са в този закон и ще е добре, ако можем да приемем закон, който да включва само мерките, да махнем думата "извънредно положение". Защото те и сега са най-меките мерки в ЕС. Идеята е да бъдат мерките легитимни и без извънредно положение. Върху това работим.“

Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след като бе изслушан от депутатите в Народното събрание по настояване на БСП.

„Другите държави вървят с две седмици след нас и всички са около 12 или 9 май. Като дойде тази дата, ще видим какво ще направят пак“, допълни той
 
Дали ще дадем още 50, или 100 млн., това винаги може да се направи. И когато няма пандемия, всички искат допълнително пари, така че и това е нормално в момента. Това е парламентарна практика. Дойдохме, уважихме и казахме, благодарихме на всички, които са на първа линия като учители, доктори, медицински работници и други“, посочи Борисов. 

Бойко Борисов коментира и призива на президента Румен Радев за създаване на публичен регистър за дарения и изразходени средства в борба с коронавируса:

"Каква по-голяма прозрачност от тази? Единствената непрозрачност имаше при „Грипените“, когато за един месец взеха решенията да купят за милиарди самолети. Това беше непрозрачно само.

Да ги обявят, разбира се, те са публични данни, разбира се. Но от това, което задавате като въпрос, пак разбирам, че не е казал нищо конкретно, освен че е хубаво да сме здрави и богати, а не бедни и болни", коментира премиерът.

Публичен регистър е излишен, защото има пълна прозрачност на постъпилите и изразходените средства, заяви финансовият министър Горанов:

„Аз съм сигурен, че в Министерство на здравеопазването сметката, която е за дарения, се води коректно  - тя е открита в Българската народна банка и всяка една транзакция по нея би могла да бъде проследена.

Разходите по държавния бюджет си се отчитат по начина, по който това е предвидено в законодателството и те са достатъчно публични  - за всеки лев има отчет. И понастоящем на сайта на Министерство на финансите може да откриете справка за всички плащания в СЕБРА ден по ден“.

 
 

Още по темата

Коментирай