БЛС настоява Здравната каса да поема тестове за коронавирус на пациентите в доболничната помощ

COVID-19
03.07.2020 | 08:39 ч.

Хората са умориха от спазването на противоепидемичните мерки - не искат вече да си мислят, че има болест, макар че тя съществува.

Това каза в сутрешния блок на Нова тв общопрактикуващият лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Гергана Николова по повод причините за сериозния ръст на новозаразените с коронавирус у нас през изминалия месец.

"Болниците не могат да се превръщат в огнища на заразата. Нещата не трябва да тежат на пациента, но не трябва да тежат и на болниците. Проблем, който трябва да се реши, е кой и как ще заплаща тестовете в доболничната помощ. Не може да тежи на пациента отново това, трябва да се направи работещ алгоритъм", подчерта тя.

Тя е категорична, че трябва да се определи начинът на заплащане на тези тестове при хората, които отиват при личните си лекари със симптоми на COVID-19. Според д-р Николова е добре да се изготви и списък със симптоми, при които пациентът задължително трябва да се изследва за коронавирус.

„Лекарят трябва да може да избере и какъв тест да се направи на болния. Не е задължително той при всички случаи да бъде PCR”, каза още д-р Николова.

От БЛС са категорични, че при прием в болница хората задължително трябва да се тестват, за да не се превръщат лечебните заведения в инкубатор на заразата.

„Очаква се да се покачат цените на клиничните пътеки за лечение на коронавирус”, съобщи още медикът.

Тя предупреди хората да не опитват да се самолекуват при симптоми на коронавирус, а да се обърнат към специалист. 

 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати