Близо 70 000 лв. са върнати на жертви на телефонни измами в Плевенски регион

Общество
03.02.2019 | 18:31 ч.

В края на миналата седмица в сградата на ОДМВР - Плевен, се проведе брифинг по актуални проблеми на противодействието на престъпността в област Плевен. На него присъстваха директорът на ОДМВР – Плевен, старши комисар Красимир Начев, административният ръководител на Районна прокуратура – Плевен, Пламен Петков, заместник-директорът на ОДМВР – Плевен, комисар Петър Енчев и говорителят на Районна прокуратура – Плевен, прокурор Добринка Матеева, съобщи пресцентърът на Областната дирекция на вътрешните работи.

От заявените в ОДМВР – Плевен, през 2018 година 18 телефонни измами всички са разкрити. През изминалата година се отчитат отлични резултати от разследването на тези престъпления, коментира ръководителят на РП – Плевен, прокурор Петков. Деянията се характеризират с висока степен на обществена опасност. Извършени са по нагъл и безочлив начин. Жертвите са самотно живеещи хора. В резултат на ежедневните усилия на сформираната група в ОДМВР – Плевен, служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, са установени извършителите и са върнати близо 70 хиляди лева на потърпевшите. Извършителите са работили по няколко деяния и след престъпленията са напускали областта, което затруднява разкриването на деянията. Прокурор Пламен Петков благодари на полицейските служители за отличната им работа и проявен висок професионализъм и е предложил двама за награждаване. От началото на 2019 година на територията на област Плевен няма регистрирана телефонна измама.

Директорът на ОДМВР – Плевен, старши комисар Красимир Начев отбеляза доброто сътрудничество между МВР и прокуратурата за пресичане и разкриване на тези престъпления. Съвместните действия са предприети след упорита работа по събиране на данни и доказателства. Благодари за отличните действия, във всяка минута и във всяка част от денонощието служителите на МВР са получавали съпричастност, контролираща помощ и процесуални съдействия. Телефонните измами са бич за обществото и разкриването на престъпленията е сложно. Възрастните хора по-лесно се заблуждават и манипулират. И 18-те престъпления са разкрити. Всяко действие на наша територия среща необходимото противодействие, категоричен бе старши комисар Красимир Начев. Директорът благодари на административния ръководител на Районна прокуратура – Плевен, за високата оценка.

От началото на 2019 година на територията на област Плевен са регистрирани 231 престъпления. За същия период – от началото на 2018 година до 31 януари 2018 година – регистрираните престъпления в област Плевен са били 318. През януари 2019 година на територията на област Плевен не са регистрирани тежки криминални престъпления. Бич за областта е битовата престъпност. В селата Мечка, Коиловци и Бръшляница, както и в град Пордим са взети всички законови мерки за ограничаване и противодействие на престъпността. И в 11-те районни управления се запазва тенденцията за снижаване на престъпността.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати