Плевенски участници във велосъстезанието в Ловеч с второ и трето място

Спорт
14.09.2020 | 16:54 ч.

Плевенски участници във велосъстезанието„Деца на колела“ в Ловеч, което се проведе за седма поредна година, заеха второ и трето място в оспорвана надпревара. На 12 и 13 септември тазгодишното издание на спортното събитие събра рекорден брой участници. Близо 150 деца и младежи се включиха в двата състезателни дни и премериха сили по отлично подготвените от организаторите трасета, разположени в емблематичния за града парк „Стратеш“.

В съботния ден се проведе състезанието за най-малките на възраст до 9 години, където в отделните възрастови групи най-бързи по трасето бяха Светозар Миланов при най-малките, Ерик Аладжем при по-големите и Хели Ангелова при момичетата.

В неделния ден на 13-ти септември  се проведе състезанието за големите, което бе и пети кръг от Детските байк серии. Трасето бе с дължина от около 1 км и включваше множество стръмни участъци, скоростни отсечки, скокове, камъни, стълби и всякакви други естествени и изкуствени препятствия.

Участниците в надпреварата бяха разделени в общо 4 възрастови групи, където при най-малките от 10 до 12 години най-бърз по трасето беше Георги Георгиев град Казанлък, следван от Мартин Владимиров от „НоБрейнз“ - Самоков  и Енислав Енчев от „Янтра исполин“ - град Габрово.

При по-големите в категория 13-14-годишни най-добро време от 1:21.34 мин успя да постигне представителят на отбора на „Райдърс Юнайтед“ Роберто Василев. На второ и трето място след него  се класираха представителят на севлиевския отбор „Хоталич“ - Божидар Илиев, и на бургаския отбор „Шор Инвайерс“ - Росен Ранков.

При юношите между 15 и 16 години най-добро време от 1:18.94 успя да постигне петричанинът Димитър Мазнейков, което бе и най-доброто време в цялото състезание. На второ място след него се класира плевенчанинът Калоян Янкулов, следван на трето място от Иван Коцев от Пловдив.

В най-голямата категория - на тези над 17 години, най-добро време от 1:25.76 успя да постигне Данаил Минков, следван от Християн Бояджиев и Мирослав Янкулов. И през двата дни състезанието въпреки екстремния си характер премина без сериозни инциденти и всички участници завършиха благополучно.

За по-големите състезатели (от 10 до 16 години) стартът в Ловеч бе част от държавния календар като пети кръг от Българските детски колоездачни серии по спускане.

Всички колоездачи бяха бурно аплодирани при пресичането на финалната права в двора на бившия Кожарски техникум.

След края на състезанието, което бе съпроводено с много адреналин и горещи емоции, участниците бяха поздравени от заместник-кмета на Община Ловеч Венцислав Христов. Той награди победителите и призьорите в отделните възрастови групи с медали и грамоти и пожела на всички успешна нова учебна година.

Специално бе отличена 11-годишната София Аладжем за проявения висок спортен дух и характер.

Ето класирането:

Група 10-12-годишни

  1. Георги Георгиев – Казанлък
  2. Мартин Владимиров – Самоков
  3. Енислав Енчев – Габрово

Група 13-14-годишни

  1. Роберто Василев - София
  2. Божидар Илиев - Кюстендил
  3. Росен Ранков – Бургас

Група 15-16-годишни

1. Димитър Мазнейков - Петрич

2. Калоян Янкулов - Плевен

3. Иван Коцев - Пловдив

Група 17+

1. Данаил Минков - Габрово

2. Християн Бояджиев - Севлиево

3. Мирослав Янкулов - Плевен

Велосъстезанието „Деца на колела“ бе организирано и финансирано от Община Ловеч в партньорство с „Консепт Криейтив крю“ ООД, а екип на „Хоби Тв“ засне надпреварата и ще излъчи разширен репортаж в своята програма.