Боил Банов: Артистите в свободния сектор ще получават три месеца по една минимална работна заплата заедно с осигуровките

Култура
10.04.2020 | 09:10 ч.

"В рамките на държавния сектор подсигурихме хората да се чувстват добре, да подготвят нови продукти и да се чувстват добре след тази криза. В свободния сектор актьори, художници, литератори и т.н., една огромна група хора, за коята ще се приложи следната мярка за най-нуждаещите се са - за три месеца (два месеца на извънредното положение и един след него) ще се осигури по една минимална работна заплата, заедно с осигуровките. 

За най-нуждаещите се, за миналата година са заработвали до 1000 лева доход на месец. Това е една много важна подкрепа, за да се мине през тежкото положение."

Това заяви на пресконференция в Министерския съвет министърът на културата Боил Банов, на окято присъства и миинстърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"Работихме повече от две седмци с представтиел на секторите, на последната среща беше и министър Сачева. Много държа хората, които ще се възползват от тази мярка, да разберат, че това не е социална помощ, а една грижа за тези хора. Разработваме механизми за след извънредното положение, да дадем възможност за много проекти, да наситим през национален фонд "Култура", да увеличим драстично бюджетите на тези проекти, сега в тази ситуация ще пристъпим към 25-30%, а не 10% както бяха досега за  административни разходи, ще увеличим и сроковете на тези проекти.

"Очакваме около 1200 души да бъдат подкрепени по този начин. Ще продължим програма "Мелпомена", обясни министър Сачева.

 

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати