Асен Блатечки: Плевенската публика е уникална

Култура
04.04.2019 | 18:26 ч.

Наскоро Бургаският драматичен театър гастролира на сцената на ДТК „Иван Радоев“ с комедията на френския драматург Флориан Зелер „Лъжата“. В образа на Пол игра актьорът Асен Блатечки. Срещнах се с него след представлението и разговаряхме за внушенията на спектакъла към публиката, за мотивацията му като творец и впечатленията му от плевенчани. Разговорът беше забавен, провокиран от чистосърдечността и нестандартното мислене на актьора.

 

  • Как бяха представени истините за живота в комедията „Лъжата“?
  • Много крайно. Много разголено. Махнато е всичко излишно и са оставени най-болезнените неща за живота. Но всичко е много истинско. Даже когато четохме комедията за първи път, се шокирахме много. В тази пиеса има ситуации, извадени от живота на всеки един от нас, и то буквално едно към едно. Интересното е това, че нашият екип ги представя по много забавен начин. С чувство за хумор, без да влизаме в халтура. Представлението е направено с вкус. И показани по този лек начин, внушенията за лъжата, истината и отношенията между мъжа и жената се възприемат по-директно от публиката и карат хората да се замислят върху тях.
  • Вие сте известен актьор и творец. По отношение на изкуството работите в много посоки. Как поддържате виталността и мотивацията си за работа?
  • Смятам, че истинските хора на изкуството в същността си са деца. Ако някой човек на изкуството се вземе много насериозно, той става изключително скучен, мрачен, интровертен, неприятен за другите. Гениалните творци са изплискани хора. Ние, които се занимаваме с изкуство, имаме уникален шанс да играем цял живот и да си останем деца. Не е нужно да порастваме в професията си. Така истински се забавляваме и истински живеем. Аз въобще не се взимам насериозно. Така се забавлявам и ми е хубаво. И когато тези, които гледат твоите творения, го преживяват през себе си и виждат, че ти се радваш и се забавляваш, те също изпитват радост и забавление.
  • Като човек извън сцената и светлините на прожекторите как ще се самоопределите?
  • Мисля, че съм си същият. За мен лично е от огромно значение да откривам всякакви неща в самия себе си. Не обичам да имитирам. Не обичам да наблюдавам. Това никак не ми е любопитно. И така да изграждам образи. За мен е интересно да откривам различните образи в себе си. Което не означава, че съм шизофреник. Подхождам към себе си така, че да се изненадвам. По този начин се чувствам изключително приятно, когато работя с готини и талантливи хора в екип. Това, да се занимаваш с изкуство, ти позволява да живееш много животи. Всеки път на сцената в театъра или в киното живея различни животи. Това е шанс за мен.
  • Не сте за пръв път в Плевен. Какво ви е впечатлението за публиката и какво ще пожелаете на плевенчани?
  • Точно това си говорихме с колегите, след като слязохме от сцената. Че плевенската публика е уникална, интелигентна и топла. Хубавото е това, че усеща и хваща най-малките нюанси и най-фините чупки в текста и отреагира. А за актьора това е изключително удоволствие да усеща, че публиката диша заедно с него. Че има обратна връзка. Иска ми се хората в Плевен и изобщо в цяла България да са спокойни, защото, когато си спокоен, всичко ти е наред. Иска ми се да обръщаме повече внимание на красотата и да започнем да си правим живота красив. Защото, когато се връщам от чужбина, преживявам шок, като гледам колко е грозна архитектурата ни, колко е занемарено всичко, колко е еклектично всичко. Иска ми се да си направим живота си така, че да се чувстваме и да го живеем красиво.

Росен ХАДЖИЕВ

Снимка: авторът

 

 

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати