Специално за БРЯГНЮЗ: Бивш зам. външен министър на България разказва за познанството си с новия президент на САЩ Джо Байдън

Общество
30.11.2020 | 14:00 ч.

Ангел Величков изпълнява длъжността заместник-министър на външните работи на България в периода май 2013 - август 2014 година, по времето на правителството на Пламен Орешарски. Роден е в Дупница, а израства в родния град на дедите си - град Костенец.

Завършил е бакалавърска степен по изкуства и политически науки с немски към Университета Graceland в Ламони, Айова, разполагайки с пълна академична стипендия, а след това завършва  юридическия колеж на Университета на Небраска в Линкълн.

От 2005 г. в продължение на 7 години служи на различни позиции  в офиса на конгресмена Джеф Фортенбер. Работил е и към офиса на американския сенатор Майк Йоханс от Небраска, след което е поканен за заместник- външен министър на България.

 Ръководил е дейностите на дипломатическите представителства на България към Министерството на външните работи в Северна и Южна Америка, Азия, Африка, Австралия и Океания, по въпросите на консулствата и човешките права на българските граждани в чужбина.   

От 2015 година до февруари 2020 работи към Департамента по земеделие на щата Небраска като представител по международната търговия на щата.

Владее английски, руски и немски. 

Притежава разрешително за пилотиране на лек витлов самолет за собствен превоз. Обичайно наема такъв от летището в Линкълн, Небраска, където живее със семейството си.

Ангел Величков познава новия президент на САЩ Джо Байдън повече от 20 години.

Интервюто е дадено специално за вестник „Бряг“.

 

- Каква беше причината, за да заминете за Америка?

 

-Когато завърших 7-и клас в България, кандидатствах в техникума по микропроцесорни системи в Правец (сегашната ПГ по Компютърни системи и технологии).  Там се учеше английски език с нулева година като в езикова гимназия. Моите учители бяха американци – възрастни хора, които бяха дошли да преподават в България, след като се пенсионирали.  

От време на време те канеха по някое дете от техните ученици да отиде в Америка и да учи там една година.   През 1996 г. поканиха и мен и така заминах за САЩ.  Тогава бях в 11-ти клас в Американската гимназия.  Нивото на тяхното гимназиално образование е много по-ниско от нивото, на което аз бях в гимназията в Правец. Затова за американските гимназиални стандарти аз си знаех всичко.   

В Америка има стандартизирани тестове за прием в университети. Аз се явих на такъв изпит и изкарах резултат в топ 1% от учениците в САЩ за онази година.  Така получих предложения със стипендии от няколко американски университета и продължих да уча още десетина години – висше образование, докторантура по право и т.н.

Намерих си работа след Правния факултет и така продължих приключението в Америка.

 

- Кои български черти Ви помагат да напредвате и преодолявате препятствията пред Вас?

 

- Българският магарешки инат най-много ми е помагал и най-много ми е пречил. На “инат” съм се “адаптирал” и на “инат” съм се се запазил каквото съм   бил. Например, още си пия ракийка у нас с хъшовете наоколо, доколкото ги има. 

Както повечето американци, Ангел Величков притежава колекция оръжия, които използва за разтоварване, като ходи да стреля сред природата на обозначените места

- Как се отрази на Вашето семейство ковид изолацията?

 

- Положението с COVID-19 по целия свят е трудно. За съжаление САЩ е на първо място по брой на заразените и по смъртни случаи.  Една от причините за това е, че не се знаеше много за вируса COVID-19 и първоначално американските власти не се отнесоха сериозно, за да бъде забавено разпространението на вируса.   

Друга причина, поне при нас в дивия запад – в Небраска – там дето Карл Май си е представял Винету и каубоите, е, че народът тук е доста свободолюбив  и понякога не изпълнява държавни разпореждания, като това да спазва социална дистанция или да носи маски. Държат се сякаш казват: „Откъде накъде на мен държавата ще ми заповядва какво да нося и къде да ходя“. За съжаление, това доведе до доста широко разпространение на вируса, което продължава и до днес.

Повечето бизнеси затвориха, офиси и държавни учреждения минаха на дистанционна работа от вкъщи и милиони работни места изчезнаха.  Безработицата се вдигна с огромен ръст и по едно време имаше близо 25 милиона безработни в САЩ. 

Детски градини, училища, университети – и те затвориха и останахме затворени по къщите.  От време на време излизахме на пазар, като се изпразнеше хладилника. Иначе си стояхме по къщите – с жените, децата и т.н. 

 

- Как бихте коментирали политическата и финансова ситуация в момента в САЩ? 

 

 - Политическата ситуация в САЩ е доста комплексна, защото обществото е разделено почти на две равни части. Общо казано, това са прогресивни социални либерали, които се представляват от Демократическата партия в САЩ, и консервативни хора, представлявани от Републиканската партия.  Целият свят следеше резултатите от изборите и знае, че кандидатът на Демократическата партия, бившият вицепрезидент Джо Байдън, спечели около 79 милиона гласове срещу около 74 милиона за Доналд Тръмп.   Но президентът на Америка не се избира по това колко общо гласове е спечелил един кандидат в цялата страна, а според разпределение на гласовете в избирателен колеж, който включва различен брой представители от различните щати.  Това е компромис, заложен в Конституцията на САЩ при създаването на страната, за да се разпредели влиянието на отделните щати във федералната система.  Ако не беше така, то по-големите щати по население като Ню Йорк, Тексас, Флорида, Калифорния, биха избирали почти винаги президента, а по-малките щати не биха имали никакъв глас.  А според Конституцията на САЩ всеки щат си има своите отделни суверенни щатски права.  

Обществото е разделено и ще бъде трудно за всеки един президент, който изпълнява тази функция, да ръководи. Но Джо Байдън има богат опит във Вашингтон и аз съм умерено оптимистичен, че ще успее да се справи със ситуацията – и с пандемията, и с икономическото развитие на САЩ, което е ключово за икономическия просперитет на целия свят.

Сега финансовата ситуация е по-добра в сравнение с  началото на пандемията. Безработицата започна да намалява в края на лятото и началото на есента.  Но в по-студените месеци вирусът започна пак да се разпространява и не се знае дали това ще доведе до нова изолация и блокиране на бизнеса. В момента САЩ имат над 22 трилиона вътрешен дълг – сумата наближава 100% от БВП на американската икономика.  Това е проблем и още няма сериозни политики за овладяването на ситуацията.  Засега се държи положението, защото американският долар продължава да бъде твърда световна валута и Федералният резерв на САЩ може да печата долари, без да рискува хиперинфлация. Поне засега.  

 

 

- Случи ли се нещо неочаквано за Вас на тези избори или след тях? 

 

- Не.  Резултатите от тези избори не бяха изненада.  Социологически проучвания показваха, че Джо Байдън и Камала Харис водят срещу Доналд Тръмп, въпреки че резултатите бяха доста по-близки от представените от социолозите. Сенатът – горната Камара на американския парламент така да се каже – засега остана под контрол на Републиканската партия, докато Камарата на представителите се контролира от мнозинство на Демократическата партия.

 

- По какъв повод сте се срещали с Байдън и какви са Вашите впечатления от него?

 

- С Джо Байдън се срещнахме на церемонията, на която президентката на Чили Мишел Бечелет встъпи официално в дъжност. На тържеството двамата с Байдън бяхме сред ВИП гостите. Аз тогава представлявах България като заместник-министър на външните работи, а Байдън беше вицепрезидент. 

 По мои наблюдения Джо Байдън е един от най-опитните американски сенатори. Познавам го от около 20 години, от времето когато беше сенатор от щата Делауеър. Знае как се правят компромиси и как да се разбере с хора, които имат различна от неговата идеология. 

 Освен това Байдън е добър човек, с добро сърце, преживял е ужасяващи лични трагедии. Когато е бил на 29 години - току що избран за първи мандат като сенатор от Делауеър, в автомобилна катастрофа загиват младата му жена и дъщеричката му, която е била още бебе. Байдън остава вдовец с две малки момчета и всяка вечер пътува 2 часа с влака в едната посока от Сената във Вашингтон до Делауеър. Сега поостаря доста, трябваше преди 16 години да е президент. Ама - така било писано. 

 На същата церемония в Чили, където се видях с Байдън, беше и президентката на Бразилия Дилма Русев. И с нея си поприказвахме - за баща й, за Габрово и т.н. 

 

В Чили  Ангел Величков разговаря с Дилма Русев, първата жена президент на Бразилия 

 

- Какво мислите за българите през погледа на толкова години активен живот в Небраска?

 

- Аз включвам и себе си в понятието „българите“.  Откакто дойде демокрацията на десети ноември 1989 г.,  българи има навсякъде и всякакви. Всеки прави каквото може да го живее този хъшовски живот по чужбините – всеки има роднини в България, приятели и т.н. В днешно време човек има възможност да е свързан постоянно с тях, ако има желание.  Може да си гледа българска телевизия, новини, да чете пресата, а и през социалните мрежи може да участва дори активно в обществени дискусии в България ежедневно.

Според мен, ситуацията в България е трудна, с много променливи – и икономически, и политически.  Толкова време сме членове на Европейския съюз, а продължаваме да бъдем на последно място в почти всички положителни класации в ЕС.  Не мисля, че като народ сме по-неспособни от румънците или от която и да е друга страна от бившия социалистически блок, но явно има други причини да бъдем на това дередже.

Да се надяваме, че бъдещето ще бъде по-добро и България ще успее да постигне потенциала на своя народ. Това, според мен, е възможно, ако всички българи, независимо в коя точка на планетата са,  станат отговорни и им пука за съдбата на Отечеството – и всеки да прави каквото мисли, че може, за да помогне с нещо смислено. 

 

- Mного Ви благодаря! Дълбоко оценяваме това ексклузивно интервю за нас! Знаем, че за други български медии не сте давали интервюта досега. 

 

- Съгласих се на това интервю заради моите близки приятели от Русе - Дарин Пеев, Таня Гачовска и Пламен Бобоков!

 

- Благодарим Ви още веднъж! Пожелаваме много здраве на цялото Ви семейство!

 

 

                                                                        Интервю на Дарин ПЕЕВ

 

 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник ПОСОКИ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.