Детските градини и ясли отварят на 22 май, Вълчев апелира родителите да не пускат децата си

Общество
19.05.2020 | 11:10 ч.

Детските градини и ясли отварят от 22 май, гласи новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев, съобщи самият той на брифинг в Министерския съвет съвместно с колегата си Красимир Върчев.

В заповедта е предвидено двамата министри да съгласуват дейността за работа на детските гарадини и ясли, възлага се на кметовете на общини да създадат необходимата организация по откриване на детските градини и ясли в зависимост от спецификата на всяка една община - от 22 май до 1 юни.

Отчитайки ситуацията, предлагаме да не се изисква бележка за тръгване в детската градина, това ще затрудни връщането на децата. Медицинският контрол ще бъде много строг. При постъпването в първия ден ще се измерва температурата на всяко едно дете с нормален живачен термометър, за да се поулчи точна оценка. В същото време родителите ще подпишат декралации за информирано съгласие, че са съгласни с всички мерки, които се предприемат в детската градина и по тяхно желане са пожелали тяхонот дете да постъпхви в детсакат гардина и детската ясла. 

Предприети са и други мерки, които да гарантират физическата динстанция между отделните групи, учителите и родителите, така че да не се допусне заразяване от по-близко разстоояние, посочи още Ананиев.

Родителите ще декларират, че са запознати с мерките, длъжни са да ги изпълняват, ако има проблеми със здравословното състояние на детето, те няма да го допускат до яслата или детската градина.

Министърът на образованието Красимир Вълчев: "Апелираме децата да останат вкъщи, не препоръчваме на родителите, ако имат друга възможнос,т да не пускат децата си на детска градина или ясла. По нашето проучване 38% са готови веднага да ги пуснат, но други се колебаят, чакат нашия апел, това е нашият апел.

Очакваме групите да са от 10-11 деца, в големите градове очакваме 12-18 деца в група, през следващиет седмици очакваме този брой на децата да намалява след започването на учебната ваканция, както е всяка година. по-голяма част от времето в детсикет заведения децата трябва да го прекарват навън, ако не вали, защото вътре е трудно да се осъществи осигуряването на дистанция между децата."

Той уточни, че за да се не получават струпвания, ще се увеличи часовият диапазон в който децата ще се водят и взимат от детските градини, като ще се отставят в предверията на детските градини. По възможност да се ползва личен транспорт, а не градски или междуселищен.

"Ако има заразени деца, се поставя под карантина цялата градина за 14-дни и не се допускат нови деца, нашите притеснения не са за децата, а за персонала и за възрастните им близки", поясни държавният главен инспектор доц Ангел Кунчев.

Ще има летни групи в детските ясли и градини, потвърди още Ананиев.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати