Александър Иванов, ГЕРБ: Имотите за настаняване от онлайн платформите ще се регистрират

Бизнес
29.11.2019 | 08:53 ч.

"Имотите за краткосрочно настаняване в онлайн платформите ще се регистрират, но няма да се категоризират." 

Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Александър Иванов, народен представител от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Решението е взето след петчасов дебат в Комисията по бюджет и финанси, която прие на второ четене бюджетите на ДОО, НЗОК и Държавния бюджет за 2020 година. Александър Иванов посочи, че дебатът, воден в обществото, е бил пренесен и в комисията, но е постигнат консенсус и баланс между интересите на фиска и облекчаване на съществуващия сегашен режим.

„И според сегашния Закон за туризма и наредби в него такова регистриране и категоризация трябва да бъде извършвано, но заради административната тежест или за избягване на данъчно облагане, това не се е осъществявало. Отпадането на изискването за категоризация на тези обекти, говорим за стаи или цели апартаменти, отдавани от физически лица или фирми през платформи като Airbnb, Booking, Facebook групи, Homeway и други, сега би ставало по улеснено. И наистина тези, които желаят да извършват такъв бизнес и да го извършват регламентирано, ще бъдат улеснени, като ще се извършва вписване в съществуващия регистър и ще се плаща нещо като патентен данък, който е 20 лева на легло годишно. Това ще доведе до по-добра конкуренция и справедлива цена за крайния потребител, който да избира между цена и качество.

За много от тези онлайн платформи най-добрата категоризация, която се дава, е от самите потребители. Защото те имат право след напускане на туристическия обект да изразят мнението си от 1 до 5 или със звездички дали този обект е чист, гостоприемен, каква е била гледката му, достъпа до обществен транспорт – много критерии, по които след това други потребители да преценят дали да ползват този обект или не. И това не е подвластно на държавата, нито на общината, а е подвластно и ще бъде подвластно единствено на ползвателите на тази услуга. Така че мисля, че това е най-справедливата категоризация – от самите ползватели и туристите, които наистина ползват тези места за краткосрочни почивки“, обясни депутатът.

Александър Иванов коментира, че по време на дебатите са се чули различни мнения, част от които непотвърдени или видоизменени и украсени в социалните мрежи.

„Радвам се, че в комисията се чуха тезите и на двете страни – на хората, които дават апартаменти под наем, и на тези, които желаем да има повече пари в хазната, да се изсветлява икономиката, за да има повече преразпределение за пенсии, социални плащания и детски градини“, каза още Александър Иванов.

България става все по-привлекателна дестинация, допълни Александър Иванов. По думите му тези онлайн платформи се използват най-често в големите градове за краткосрочен престой на български или чуждестранни туристи с цел уикенд туризъм, културен туризъм, балнеоложки туризъм. Според Иванов това ще бъде и допълнителен финансов стимул за общините.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати