Актьорът Любомир Ковачев в Плевен: Захванал съм се с актьорската професия, защото така живея живота на други хора

Култура
19.09.2019 | 18:57 ч.

Преди дни Любомир Ковачев гастролира в Плевен на сцената в читалище „Съгласие“ със спектакъла „Поручик Бенц“ по Димитър Димов. Той е на 38 години. Занимава се с актьорство от 2006 година. Завършил е актьорско майсторство във Франция. И работи в България от 2007 година. Участва в много сериали, филми и реклами. Срещнах се с него преди представлението и разговаряхме за посланието на спектакъла, за афинитета му към образите на герои чужденци и за впечатлението му от града ни.

 

- Какво е посланието на спектакъла „Поручик Бенц“, който ще представите?

- Спектакълът разказва историята на поручик Бенц, който е лекар през Първата световна война. Немец е и безкрайно много се влюбва в Елена Патрашева, която принадлежи на аристокрацията в България. Димитър Димов е дебютирал с романа си „Поручик Бенц“, върху който е сътворен спектакълът. Творбата е изключителна. Авторът е надживял времето си, защото показва образа на фаталната жена в 21-вия век. Вече жената е доста еманципирана, независима и винаги в борба с мъжа. Героят ми се влюбва в една такава жена. Защото тази жена е с ангелско и аристократично излъчване. Но вътре в нея се крие един демон. Всички мъже, които се влюбват в нея, стават жертви на нейната любов и биват убити. Така се случва и с поручик Бенц. Когато приключват взаимоотношенията си, тя намира капитан Лафарж от френската армия. Посланието на спектакъла е свързано с истинската любов на един мъж към една жена. Той жертва живота си само и само да бъде с нея. Пречупва собственото си его, за да я направи щастлива.

- Имате афинитет към образи на герои чужденци. Кое ви привлича в тях?

- При мен така се стече животът, че 12 години живях във Франция. И още от малък съм захранен с френската и западноевропейската култура. Това се е вкоренило в мен. Самите французи даже не са познавали, че съм българин. И самото ми излъчване е такова. Много хора са ми казвали, че не приличам на тъмен балкански субект. Иначе съм изцяло българин. Винаги ще защитавам българското, българските нрави и традиции, които, за голямо съжаление, започват да се разпадат. Когато нещо е класика или много драматично, хората не желаят да го гледат. Те искат да се смеят и да се забавляват. А в романа на Димитър Димов са представени изключително стойностни човешки идеали, нрави и традиции. Захванал съм се с актьорската професия, защото така живея живота на други хора. Любопитството ми към западноевропейските и скандинавските образи на герои е тяхното мислене. То е доста различно и далечно от нашето.

- Не за пръв път сте в Плевен. Какво ви е впечатлението за града и за плевенчани?

- Не познавам много плевенчани. Но Плевен е прекрасен град. Доста приятен и топъл. Играл съм в плевенския театър преди време в едно представление.

- Какво ще пожелаете на плевенчани?

- Да живеят все така спокойно и в хармония.

 

Росен ХАДЖИЕВ

Снимка: авторът

 

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Жена в лондонското такси към шофьора: - Към Ватерло! - Гарата ли? -Ми то, за битката съм малко позакъсняла...!

АРХИВ | изберете две дати