АДРЕС е най–проспериращата компания за недвижими имоти в България

Бизнес
09.09.2018 | 18:55 ч.

Димана Минева /Дими/ и Кристиян Цветанов /Крис/ са мениджърите на Агенция за недвижими имоти АДРЕС – Плевен от началото на тази календарна година. Дими е на 25 години и е завършила „Книгоиздаване“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, а Крис е на 28 години и е завършил „Право“ в Русенския университет. Двамата успешно менажират фирмата, като имат амбицията АДРЕС – Плевен да се утвърди на пазара на имоти в Плевен и региона като най–успешна агенция. Водещото кредо, което определя тяхната фирмена политика, е: „Имотите намират АДРЕС“. С тях се срещнахме в офиса на агенцията и разговаряхме за техните виждания за просперитета на АДРЕС – Плевен, за актуалната пазарна ситуация на имоти и за предстоящите мероприятия, които ще организират с техни бивши, настоящи и потенциални клиенти:

 

 

  • Ако се опитате да направите кратка визитка на АДРЕС, какво най-съществено ще съдържа тя?

Дими: АДРЕС е компания от 25 години на пазара за недвижими имоти и е най-голямата в България. Разполага с 57 офиса в 27 града, което е гаранция за реализация на сделка с недвижим имот.

Крис: АДРЕС има екип от над 500 професионални консултанти, които са се доказали във времето и са извършили голям брой сделки. Всеки от консултантите е обучен и притежава сертификат, признат от Министерството на образованието и науката. В базата данни на компанията ежемесечно се регистрират стотици клиенти. Всеки от консултантите може да предлага имот в голямата ни клиентска база, тъй като всяка седмица в нея постъпват нови регистрирани и проверени купувачи.

Дими: АДРЕС е най-успешният участник с реклама във водещите интернет портали за имоти: imot.bg, imoti.net, alo.bg, olx.bg, domaza.bg, homes.bg, bazar.bg. Екип от седем юристи контролира сделките и гарантира сигурността на клиентите. Компанията разполага със собствен професионален колцентър, единствен по рода си в България. Идеята е да няма нито едно пропуснато обаждане на клиент, а всички запитвания от купувачи се приемат по 12 часа в 6 дни от седмицата.

Крис: АДРЕС консултира клиентите си чрез сравнителен пазарен анализ. Даваме им детайлна и професионална информация на базата на реално сключени сделки. Подбираме клиентите, които ще посетят предлагания имот, и водим регистър за всеки, който е влизал в него. Затова нашият апел към потенциалните клиенти на Агенция за недвижими имоти АДРЕС – Плевен е да изберат нас, защото ние сме част от най–проспериращата компания в сферата на недвижимите имоти в България, което им гарантира най–оптималните възможности за реализация на сделка.

  • Каква е актуалната пазарна ситуация на имоти?

Дими: В последните години все повече хора търсят жилище, а и на пазара има хиляди имоти. Затова трябва внимателно да се прецени и да се обяви подходящата цена, за да се продаде възможно най-бързо един имот. Новите жилищни проекти допълнително увеличават конкуренцията. Над 40% от купувачите са млади хора между 22 и 35 години, които са без предишен опит и натрупани средства и търсят имоти на най-ниската цена. Икономиката е сравнително стабилна, но се закриха хиляди работни места и възстановяването на пазара на труда ще отнеме години, следователно и нашите очаквания са разумни и премерени.

Крис: Всяка година цената на имот, в който не се живее, пада с около 2 - 2,5%. Ако се отдава под наем, основен проблем при наемателите е, че те често закъсняват с плащанията, не поемат отговорност за нанесени щети. А често и напускат наетия имот, без да са си платили. Следователно продажбата на имота в този случай е добър вариант. Последните ни данни показват, че продажбите на пазарни цени са реализирани в период до една година. Надценените имоти не се продават и стоят с години. Това значи, че на купувачите им е нужно време за събиране на информация и вземане на решение за покупка. При продавачите, които използват услугите на професионалните брокери на АДРЕС, сделките се сключват значително по-бързо и по-ефективно. Над 50% от сделките при нас се реализират до 3 месеца.

Дими: Купувачите се интересуват само от ремонтирани или от нови имоти. Предимно се търсят двустайни и тристайни апартаменти, а продажбата на стари и неподдържани имоти е трудна и продължителна. Предпочитани са имотите, които са предоставени от сериозна брокерска фирма, тъй като това вдъхва доверие у купувачите, че сделката, която ще сключат, е изгодна и коректна. Водещата причина за закупуване на имот е с цел живеене (82%), затова и купувачите са все по-взискателни към състоянието на сградите, както и местоположението им. Предимство за имота е да бъде в централен квартал, в близост до училища, детски градини и търговски центрове. Само 18% от купувачите целят да инвестират. Интересът е предимно към жилищни имоти, които са подходяща инвестиция, защото могат да се отдават под наем, както и към всеки един друг имот, който би могъл да донесе допълнителен доход на притежателя си за дълъг период. Около 2% процента от закупените имоти се използват за бизнес.

Крис: С отстъпка се извършват 70% от сделките. За най-продаваните имоти, двустайни и тристайни апартаменти, малка отстъпка от цената стимулира продажбата и прави сделката още по-привлекателна. Другите отстъпки варират в зависимост от цената и състоянието на имота. Голяма част от сделките на пазара се извършват с налични средства, но все по-често се търсят и кредити, което допълнително забавя сделката, защото банките са внимателни при проверките. Именно затова състоянието на имота и отстъпките, които се правят, често играят решаваща роля при вземането на решение, особено при купувачите с пари в брой.

  • Вие сте млади и амбициозни, как виждате развитието на Агенция за недвижими имоти АДРЕС – Плевен, която менажирате?

Дими: Постепенно се налагаме на пазара на имоти в Плевен и региона. Водим фирмена политика, която има ясни правила и която гарантира лоялност, коректност и професионализъм в подхода ни към клиентите. Подбираме качествени и мотивирани консултанти, които да работят за издигане авторитета на фирмата.

Крис: Мениджърският ни стил на ръководене е креативен и новаторски. Изцяло защитаваме интересите на клиентите си. Перманентно обучаваме хората от екипа си, за да ги изградим като професионалисти. Предвиждаме тази есен да проведем срещи с наши потенциални клиенти под формата на анкетно проучване, което ще организираме на място в Плевен с активен човекопоток, както и демонстрация при „отворени врати“ за наши бивши, настоящи и бъдещи клиенти на консултиране при оглед на имот. Това са мероприятия, които ще се случат за пръв път в Плевен и ще утвърдят имиджа на фирмата.

 

Въпросите зададе: Росен ХАДЖИЕВ

 

 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати