9 души взели кредити без да знаят, пенсионерка прибрала над 16 бона

България
11.07.2019 | 16:30 ч.

Районната прокуратура  в Козлодуй е предала на съд пенсионерката Н.Д. по обвинение, че с фалшиви документи е теглила кредити от името на хора, които не са знаели, че стават "длъжници". Обвиняемата била назначена като „координатор дейност“ в търговско дружество. В това си качество имала право да изтегля ежедневно от банка сумите по одобрените кредити и да заплаща същите на кредитополучателите, да получава и отчита вноските за погасяване на кредити. Извършаваната от нея работа била свързана с пазене и управление на чужди парични средства – собственост на фирмата, коментират от Обвинението.

 

Във връзка с предходните си местоработи, Н.Д. била оператор на лични данни на различни граждани, а освен това, под претекст, че ще фигурират като лица за контакт, изисквала от тях документи и правела техни копия. В периода от 20 октомври 2017  до 4 май 2018 г., използвайки тази информация, без тяхното знание и съгласие служителката изтеглила различни суми във вид на потребителски кредити. Тя сключвала договори за потребителски заем от името на фирмата, в която работела, с граждани от различни населени места в страната.

 

Размерите им варирали от 500 лева до 5000 лева. Жената сама попълвала необходимите документи както за отпускане на кредитите, така и тези за тяхното получаване. Впоследствие фигуриралите в тях парични суми били присвоени от нея, като общият им размер възлиза на 16 200 лева. От действията й пострадали девет души.

 

Разпитани в хода на досъдебното производство, всички те са заявили, че никога не са посещавали офиса на дружеството, в което работила обвиняемата, нито попълвали документи за отпускане на потребителски кредити и не са получавали такива. Едва когато въпросните лица били известени от частни съдебни изпълнители с покана за доброволно изпълнение, те разбирали че са длъжници. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

 

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати