9% ДДС за бебешките храни и санитарните материали, алкохолът в ресторантите остава с 20% налог

Политика
04.06.2020 | 17:12 ч.

Данъкът върху добавената стойност за бебешките храни и санитарни материали ще бъде 9%, реши на второ четене бюджетната комисия в парламента. Това е предложение на ДПС, което е в добавка на намалената ставка за ресторантьорите и кетъринг услугите.

Книжните изделия също ще се ползват от по-ниската ставка.

На заседанието присъства председателят на комисията Менда Стоянова, която принципно е против диференцирането на ставката. Тя даде подкрепа единствено за детските стоки.

По нейно предложение виното, бирата и алкохолът, сервирани в ресторантите и предоставяни като част от кетъринг услуга, остават с налог от 20%.

„Едно барче, което сервира фреш, безалкохолни, кафе, капучино, ядки и т.н., ще си ползва намалената ставка. Единствено само за алкохолните напитки, които са и акцизни стоки, ще е 20%, каза Менда Стоянова.

Първоначално виното и бирата, които са считани за слабоалкохолни напитки, попадаха в намалената ставка.

Диференцираната ставка ще действа до края на следващата година. За да влязат в сила текстовете, те трябва да бъдат одобрени и от депутатите в пленарна зала, предаде БНР.

Бюджетната комисия одобри еднократната помощ от 250 лева за осмокласниците. Промяната бе включена в преходните и заключителни разпоредби на Закона за ДДС.

Следващата седмица ръководството на Комисията по хазарта ще бъде изслушано в бюджетната комисия в парламента, стана ясно още по време на заседанието.

Междувременно на сайта на парламента се появи законопроект, внесен от Валери Симеонов и депутати от НФСБ. В него се предлага държавната такса върху хазартните игри, включително традиционна лотария, тото, лото и кено, да е 15 на сто върху стойността на направени залози за всяка игра.

За хазартните игри, при които участниците се изправят един срещу друг, а операторът единствено организира турнира, задължението към държавата е 20 на сто от събраните такси и комисиони.

 

Още по темата

Коментирай