75 години по-късно: Почетоха паметта на загиналите в ядрената бомбардировка над Нагасаки

Свят
09.08.2020 | 11:40 ч.

С минута мълчание точно в 1:02 ч. местно време японският град Нагасаки отбеляза 75 години от атомната бомбардировка над града, която се състоя три дни след като САЩ за първи път в света извършиха атомна атака в Хирошима.

Бомбата, унищожила по-голямата част от Нагасаки, е известна като "Дебелака”. Хвърлена е на 9 август 1945 година в 11:02 местно време от американски бомбардировач B-29. За секунди са изпепелени десетки хиляди хора, съобщава се за близо 27 хиляди. До края на 1945 г. приблизително 74 000 стават жертвите.

Големият бич на бомбата са нейните последствия. Много оцелели заболяват от лъчева болест - развиват рак и други здравословни проблеми заради радиоактивния прах, покрил града. Получават телесни деформации, не могат да живеят нормално и са дискриминирани при наемане на работа.

Шест дни след унищожението на Нагасаки Япония се предава, така официално се слага край на Втората световна война.

На траурната церемония за почитане паметта на загиналите присъстваха около 500 души, което е една десета от обичайното, предаде БНР.  Заради пандемичните мерки броят на хората беше ограничен. По данни на  администрацията на града са взели участие представители на около 70 чужди страни.

Кметът на Нагасаки Томихиса Тауе призова присъстващите да ръкопляскат на оцелелите от атомната бомбардировка, по същия начин както аплодират медиците, борещи се с коронавируса.

Премиерът Шиндзо Абе в речта си говори за ангажиментите на Япония към мира в света, което включва отказ от притежаване, производство или внос на територията на Япония на ядрено оръжие. Той каза, че страната му ще служи като мост между нациите, които имат различия по въпроса: "Ще настояваме за диалог и действия между тези страни, ще започнем инициативи, за да постигнем свят без ядрени оръжия".