70 години средно образование отбелязаха в Гиген

Общество
27.05.2015 | 16:59 ч.

В навечерието на най-българския празник - 24 май, СОУ „Асен Златаров” в село Гиген отбеляза тържествено 70 години средно образование. Съпричастни с празника бяха Лъчезар Яков - кмет на общината, Огнян Янчев - председател на ОбС - Гулянци, кметове на кметства, общински съветници, Албена Тотева - началник на РИО - гр. Плевен, Галя Доцева - главен специалист „Образование” в община Гулянци, Даниела Бачовска началник-отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност” в Инспектората, бивши и настоящи директори, учители и ученици, общественици, десетки жители на селото и общината. По стара българска традиция гостите бяха посрещнати с хляб и сол в двора на училището, където ги приветства директорката Николина Маркова. Под звуците на националния химн бе издигнато знамето на Република България. Ученици тържествено внесоха училищното знаме, съпровождано от химна на СОУ „Асен Златаров”, създаден от Люлин Занов. След церемонията в училищния двор с празнично шествие участниците в празника се отправиха към центъра на селото.

Тържеството продължи в салона на читалище „Искра”. Програмата откри Николина Маркова с приветствие към всички и ретроспекция на най-забележителните моменти от 70-годишната история на средното образование в Гиген. Кметът на общината Лъчезар Яков поздрави ръководството, колектива, учениците и всички присъстващи с думите: „Днес, както и преди векове, България има нужда от силни и дейни личности, които да пазят духовността и да водят народа по пътя на национално оцеляване и гордост. Днес Вие, уважаеми учители, културни и просветни дейци, сте сред тези хора! Самият факт, че вече 70 години в село Гиген има средно образование, доказва, че тук се трудят и творят точно такива личностибудни и дейни, изпълнени с ентусиазъм и вдъхновение. Това училище е дало на България и света хора на науката, изкуството и културата и ще продължава да дава, докато Вие пазите традициите и самобитността на родния си край и с обич и ентусиазъм ги предавате на младото поколение!”. Градоначалникът връчи на училището парична награда. СОУ „Асен Златаров” получи още десетки поздравителни адреси, цветя и подаръци от своите гости. От своя страна ръководството на училището им поднесе юбилейни плакети, бележник, брошура с историята на училищното дело в Гиген и текста на химна на училището.

Празникът продължи с богата литературно-музикална програма, в която взеха участие децата от всички класове на училището и колективите при читалището.