47,5 млн. лева за Плевен по ОП „Региони в растеж“

Общество
23.06.2015 | 16:02 ч.

47,5 млн. лева са предвидените за община Плевен средства по Оперативната програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Договорът по Програмата е бил подписан тържествено преди ден между Министерството на регионалното развитие и благоустройството в лицето на министър Лиляна Павлова и Община Плевен, съобщи на брифинг днес кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков. Същата процедура е извършена и спрямо още 38 общини в страната. На срещата министър Павлова е връчила споразуменията на общините. Това, което предстои, е общинските управи по места да определят проектите, след което да ги представят пред Управляващия орган на Програмата за одобрение.

 

„Лично аз съм доволен от сумата, която получихме, без да правя сравнения. Плевен трябва да успее да усвои тези 47,5 млн. лв. при всички положения“, коментира кметът проф. д-р Стойков. Той посочи, че с парите по „Региони в растеж“ Общината предвижда да финансира обекти от Интегрирания план за градско развитие, ще влязат и планирани ремонти на държавни обекти като Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ и зала „Катя Попова“. Сред приоритетните проекти в Плевен са още обновяването на Водната каскада и Градската градина, превръщане на парка при село Гривица в място за разходка, спорт и отдих, подготвя се и проект за парка "Скобелев”, както и проект за крепостта Сторгозия. Общината работи и върху проект за обходен път, който да бъде връзка към бъдещата автомагистрала “Хемус” от селата Бохот, Тученица и Радишево и да излиза на пътя за Русе под село Гривица. Тази инвестиция се очаква да бъде за около 6 млн. лева. Задължително през новия програмен период е да се направи и вторият етап на Водния цикъл с акцент в Плевен, тъй като градската ВиК мрежа е изключително остаряла.

 

Проф. д-р Димитър Стойков отбеляза, че програмният период 2015-2020 г. е изключително важен за всички общини в България, а за Плевен още повече, защото по една или друга причина тук има закъснение с усвояване на евросредствата. Подписаните до момента договори от общината са за 135 млн. лв., очаква се подписване и на договора по мащабния проект за Водния цикъл за 155 млн. лв. „Така инвестициите в Плевен само по европроекти ще достигнат към 290 млн. лв. Заедно с държавните инвестиции ще бъде надхвърлена сумата от 2000 лв. инвестиция на жител от общината, без тук да броим частните инвестиции, което ще е белег за един висок икономически растеж“, отбеляза градоначалникът. Той бе категоричен, че ако през новия програмен период община Плевен не усвои поне 350-400 млн. лв. по европейски проекти, ще загуби много. Изказването си обясни с това, че практиката показва, че само през първия и втория програмен период Европа отпуска пари за асфалт, вода, канализация, за детски заведения, училища и енергийна ефективност. След втория програмен период ЕС дава средства единствено за бизнес и селско стопанство. Така че шансът на община Плевен е в следващите пет години тук да влязат максимално европейски средства, заяви проф. д-р Стойков.