45% от заведенията не виждат перспектива да отворят отново

Бизнес
29.05.2020 | 11:05 ч.

"Към настоящия момент 45% от заведенията изобщо не отварят, не виждат перспектива да го направят, защото първо - пандемията още не е отшумяла, второ - те нямат сигурност в това какво ще се случи с тях, когато отворят", това коментира в студиото на "Тази сутрин" по bTV Атанас Димитров от Българска хотелиерска и ресторантьорска организация.

По неговите думи мярката за намаляване на данъка върху добавената стойност за хотелиерския и ресторантьорския бизнес дава надежда, че той ще може да се възстанови по-бързо. Що се отнася до критиките срещу нея, Димитров посочва, че трябва да се има предвид това, че тя ще бъде в сила в средносрочен план, а не перманентно.

"Международните анализи показват, че това е секторът, който е най-ощетен и той наистина има нужда от адекватна помощ, която се оказва от правителството", посочва той.

Атанас Димитров цитира данни на Световната здравна организация, според които хотелиерският и ресторантьорският бранш отчитат 70% срив на световно ниво, а 110 милиона работни места са под риск.

Според готвените промени ДДС-то за бизнеса трябва да бъде намалено от 20% на 9%. 

Още по темата

Коментирай

Владимир Йосифов
14.06.2020 | 14:22 ч.
Политиката на наемодателите на магазини и заведения ще се промени. Дано са запомнили какво беше при предишните кризи и са запазили свежи пари за месеци чакане на наемател.