45 години от обявяването на Славяново за град: Ние сме град с амбиции, но и реалисти, твърди кметът Христо ТАРЕНГОВ

Общество
03.09.2019 | 19:07 ч.

Снимка

Христо Таренгов

 

Град Славяново по последни данни наброява близо 4500 жители. Над 1500 в момента са в чужбина. Разположен в централната част на Северна България, той е с ясно изразен селскостопански профил. Местната гимназия „Христо Ботев“, началното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ и детската градина осигуряват и поддържат образованието и възпитанието на подрастващите поколения тук. В много добро състояние се поддържа местният храм „Свети Николай“, в града има две читалища - „Климент Браницки - 1900“ и „Паисий Хилендарски - 2001“. Социалният патронаж към кметството осигурява изхранването на доста възрастни хора.

Основният поминък е селскостопанското производство – близо 90 хиляди дка обработваема площ, няколко животновъдни ферми, добра търговска мрежа. Като добър пример и спомен от близкото минало е прочутият Птицекомбинат на Славяново, в който са работели 2500 души от града и околните селища. Има и местна селскостопанска кооперация.

На този ден преди 45 години Славяново е обявен за град. Срещата ни с кмета Христо Таренгов е да разберем как ще бъде отбелязан празникът днес и за стремежите на местната власт да усъвършенства и подобри живота на хората в крак с днешното време.

 

- Г-н Таренгов, вие сте трети мандат кмет на Славяново и отбелязвате много важна дата в историята на селището – 45 години от обявяването му за град. Каква е оценката за социалната ситуация днес?

- Над сто фирми в сферата на селскостопанското производство има в Славяново. Хиляди декари обработват фирма "Ненови", Атанас Минев, Емил Тенев, братя Клатурови, Милица Лазарова, Георги Гайдарев и други фермери. Има и по-големи, и по-малки - това очертава основния поминък тук, и още няколко животновъдни ферми, търговска дейност.

През годините Славяново се променя, макар и трудно, в друга посока. Сега е времето на частната инициатива и на конкуренцията. Хората вече сами си обработват земята и имат прекия резултат от тази дейност. На Славяново обаче му трябват едно-две предприятия, много силни фирми, за да могат славяновчани тук да намерят своето място за реализация, да има работа, да задоволяват нуждите си, за да има и възпроизводство на населението и установен начин на живот. За съжаление, много от нашите хора днес, и то най-вече младите, търсят препитание на други места.

- Какъв е бюджетът на кметството и как работите с Община Плевен?

- Бюджетът на Славяново за годината е седемстотин хиляди лева. Много добре работим с Общината и съм доволен за нещата, които успяхме да свършим. През мандата направихме ремонт на една от залите в читалище „Климент Браницки“ за 16 хиляди лева, а за покрива и на читалище „Паисий Хлендарски“ дадохме около 20 хиляди лева, който също се нуждаеше от оправяне. Нов плочник пред читалище „Браницки“ направихме за 50 хиляди лева, плюс плочника пред автоспирката в центъра на града. За ремонт на самата автоспирка бяха вложени други 16 хиляди лева. Миналата година закупихме трактор-товарач за почистване на града за 30 хиляди лева, около 100 хиляди лева отиват за попълване на дупките по улиците в града. Макар и трудно, правим много неща, за да поддържаме града в добър вид. След седмица ще започне да се изгражда и детската площадка в горния парк. Изградихме водопровода до мюсюлманския гробищен парк, тъй като вода там никога не е имало.

Иска ми се да имаме повече пари, но това са възможностите. Трябва да се проявява и разбиране и да се работи с предоставените средства. Хората ни искат много неща да се променят, но както се знае, всичко е свързано със средства. Нужно е да изградим и канализация, защото е крайно необходима. Но за едно такова начинание са необходими към 50 милиона. 52 километра е уличната мрежа на Славяново, която трябва да се ремонтира и асфалтира. И тук ще трябват десетки милиони. Сменяме дограмата в детската градина на яслената група. Но не можем да хвърчим в облаците и да обещаваме невъзможни неща, но въпреки всичко, бидейки реалисти, ще трябва да търсим и да се опитваме да решаваме нещата постоянно стъпка по стъпка. Помагали са ни и местните бизнесмени, зърнопроизводители, различни фирми, но инвестицията е огромна за направа на канализация и ремонт на улиците и тяхното асфалтиране.

Факт е, че имаме и футболен отбор във В републиканска група – „Вихър“, което е самочувствие за младите, а пък и не само за тях. Ние сме град с амбиции и възможности да направим много неща, за да подобрим живота си. Имаме самочувствие, но и преценяваме реално възможностите си в момента.

- Какво ще предложите днес за празника на вашите съграждани?

- Кметството е подготвило интересна и богата културна програма. Още в десет часа в парка на Славяново за най-малките е подготвена детска програма с дисководещ, ще бъде една цветна феерия. Вечерта ще има изяви с участието на двете читалища. Клубът на пенсионера ще се представи със своята певческа група. Поканили сме и оркестър „Вива Монтана“, а художественият ръководител и диригент Володя Дешков с нашия оркестър също ще създават настроение за всички. Певицата ни Полина Порумова ще пее за своите съграждани. Ще се изявят и танцовите и певческите състави от двете читалища. Дано времето с нас, за да е приятно за всички. Не фантазираме, че ще направим изключителни неща, но се стремим да поддържаме устойчив и разумен живот за нашия град. За 45 години ние наистина се утвърдихме като стабилен български град.

Димитър СТОЙКОВ

 

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Жена в лондонското такси към шофьора: - Към Ватерло! - Гарата ли? -Ми то, за битката съм малко позакъсняла...!

АРХИВ | изберете две дати