"18+": Руските библиотеки задължени да следят дали читателите заемат книги в съответствие с възрастта си

Свят
28.07.2020 | 14:32 ч.

Руските библиотеки ще бъдат задължени да етикетират, класифицират и заемат книги в съответствие с възрастовата категория на читателите. Съответната заповед на Министерството на културата на Руската федерация е публикувана на официалния портал за правна информация, съобщават руски медии.

В заповедта е отбелязано, че ръководството на такива институции ще бъде задължено да маркира необходимата литература с надписи „Забранено за деца“ или „18+“. Издания, които не са предназначени за непълнолетни или са маркирани като „Забранени за деца“, не трябва да им бъдат достъпни. Уточнено е, че ако библиотеката няма отделно заключващо се помещение или място за съхранение на такива книги, те трябва да бъдат поставени в заключващ се шкаф. А в библиотеки с множество зали трябва да има отделна стая за книги 18+.

Такива правила се въвеждат в съответствие със закона "За защита на децата от информация, вредна за тяхното здраве и развитие." Той влезе в сила през 2012 г.

Припомняме, че сегашният министър на културата на Русия Олга Любимова предизвика множество обсъждания при назначението си. Причината бяха думи в неин блог от 2008 година: „Не обичам опера, балет, изложби, класическа музика, музеи и артхаус кино“. По онова време тя е главен редактор на тв програмата „Русский взгляд“. „Била съм в „Бритиш мюзиъм“, „Нешънъл галери“ и в още двайсетина европейски и руски музеи, и смятам, че само съм си загубила времето там“, пише още тя.

И ако думите й в блога могат да се приемат като младежко изхвърляне, действията й след това говорят доста за отношението й към културата. Преди министерския пост Любимова е била директор на департамента за кино към Министерство на културата и своего рода цензор. Тя забранява показа на филма „Смъртта на Сталин“ на Армандо Янучи в Русия. Любимова е автор на заповедта, с която се забранява излъчването на филма „Матилда“ за руския цар Николай II - филм, заклеймен и от руската църква. Любимова е автор на предложението да се ограничи по принцип излъчването на чуждестранни филми в Русия. Руското Министерство на културата през май 2020 г. издаде заповед във връзка с честването на 75-годишнината от края на Втората световна война във всички руски кинотеатри да бъдат прожектирани единствено руски произведения, цял месец без нито един филм от световното кино.

Снимка на министър Олга Любимова от "бунтарския й период". Надписът на тениската й вероятно също трябва да се прикрие със знак "18+"?