119 658 избиратели с право на глас в община Плевен, 7 са столетниците

Общество
23.10.2015 | 16:10 ч.

119 658 са избирателите в община Плевен, които имат право да гласуват на предстоящите местни избори в неделя. За профила на избирателите има два любопитни фактасред имащите на право на глас в община Плевен са 7 столетника, както и 973 души, навършили пълнолетие към датата на вота, които на практика за първи път ще могат да упражнят правото си на глас.

 

Данните обяви днес пред медиите в Плевен Ярослав Димитров, председател на Общинската избирателна комисия. Той изнеси и други интересни цифри, свързани с предстоящите в неделя избори  и национален Референдум в община Плевен:

 

Тази неделя жителите на общината ще избират между 12 кандидати за кмет на Плевен и 29 листи за общински съветници. Кандидатите да влязат в Общинския съвет, излъчени от различните политически формации, са общо 442. Кандидатите за кмет на кметства в община Плевен пък са 83.

 

Интересна е цифрата и на броя регистрирани застъпници в община Плевен за тези избори - общо 1456 души, регистрирани от 16 политически субекта. Заедно с регистрираните политически представители, броят на имащите право да наблюдават от близо как протича вота в СИК-овете става общо 1629 души. Така на практика хората, които ще наблюдават вота в СИК-овете в община Плевен в изборния ден са повече от членовете на самите СИК-ове. А те са съответно 1464, разпределени в 168 секционни избирателни комисии. От тях 36 са извън Плевен, една е подвижна, 3 са секциите в УМБАЛПлевен и 1 в затвора и ареста, информира Ярослав Димитров.

 

Председателят на ОИК – Плевен съобщи още, че до момента в Комисията е постъпила информация за работа на 4 социологически агенции с 65 анкетьори в община Плевен в неделя. Те ще извършват паралелно преброяване на гласовете.