ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Започна изграждането на ВиК мрежа в плевенското село Ясен

Общество
04.11.2018  |  16:59
402
Очаква се след приключване на ремонтните работи да се повиши надеждността на водоизточниците, да се подобри качеството на доставяната питейна вода и да намалеят водозагубите

С официална церемония в плевенското село Ясен започна изграждане на канализационна и съпътстващата водопроводна мрежа. Строителните дейности са в рамките на мащабния проект „Интегриран воден цикъл Плевен - Долна Митрополия”, информираха от местната управа в Плевен.

Домакини на събитието бяха кметът на община Плевен Георг Спартански, Цецо Андрейски - зам.-кмет на община Долна Митрополия, и кметът на Ясен Йото Добрев. Присъстваха зам. областният управител д-р Красимир Трифонов, ръководителят на проекта инж. Петър Петров и екипът експерти от двете общини, представители на институции, на фирмата изпълнител, много жители на селото.

Поздрав отправиха деца от фолклорния състав при читалище „Просвета” с изпълнение на народни танци, по традиция беше отслужен и тържествен водосвет. „Днес започва реализацията на един важен обект от приоритетния за страната ни проект „Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия”, каза в приветствието си Георг Спартански. Той пожела на фирмата изпълнител и на целия екип да следват своите отговорности, за да може след завършване на обекта да си стиснат ръцете за една наистина добре свършена работа. "Влагаме европейски средства, не можем да си позволим да не постигнем нужното качество", заяви градоначалникът.

В рамките на обекта ще бъдат извършени рехабилитация на главни водопроводни клонове с дължина 2786 м, изградена нова второстепенна водопроводна мрежа с дължина 1640 м и рехабилитация на второстепенна водопроводна мрежа с дължина 4489 м, включително и сградни водопроводни отклонения към мрежите. Предвижда се изграждане и на битова канализация, на нова канализационна помпена станция и довеждаща инфраструктура към нея, както и напорен канализационен колектор до съществуващ такъв (с. Опанец) от гр. Плевен към ПСОВ – с. Божурица.

Резултатите, които се очакват след приключване на ремонтните работи, са да се повиши надеждността на водоизточниците, да се увеличи броят на домакинствата, свързани към централизирано снабдяване с питейна вода, ще се подобри и качеството на доставяната питейна вода. Не на последно място ще бъдат намалени водозагубите, ще се намали и рискът от замърсяване на подземни води и ще се подобри екологичното състояние на р. Вит.

Първият и единствен в страната партньорски проект между две общини „Интегриран воден цикъл Плевен - Долна Митрополия” се реализира по  Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”, съфинансирана от Европейския съюз по Кохезионния фонд. Проектът е на стойност 117 150 300,52 лв., безвъзмездната финансова помощ от които възлиза на 87 911 636,37 млн. лева.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design