ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

За да оцелееш, е нужно да се маскираш

Общество
20.05.2019  |  15:25
1 000

Кристияна Кръстева е на 17 години, ученичка в 11 клас в ПГ по туризъм - Плевен, специалност „Екскурзоводско обслужване“. Има афинитет към четенето и писането. Проявява огромен интерес и любопитство в часовете по български език и литература. Любимият й поет е Пейо Яворов, чиито поетически превъплъщения я вдъхновяват да пише.

Представяме ви нейни есеистични размисли, провокирани от творбата на българския символист „Маска“:

 

 За да оцелееш, е нужно да се маскираш

 

Целият ни живот е проява на социални маски. Мислим, че виждаме реалността, но всъщност очите ни лъжат. Всеки ден срещаме хора, които се представят за такива, каквито не са. Те копират чужди мисли, приемат чужди решения, не показват автентичните си чувства. Скриват се зад маската на силния и независим човек, но истината е, че са изплашени. Страхуват се от самотата, болката, загубата, смъртта.

Когато човек слага маска, в повечето случаи се защитава от този свят, пълен с лъжи. Защото, когато си искрен и открит, много лесно ще получиш нож в гърба. И колкото повече се доверяваш, толкова повече рани получаваш. Не можеш да разбереш кога някой е надянал маската на твой приятел или на човек, който те обича, докато не дойде моментът, в който да бъдеш наранен.

И тогава разбираш, че за да оцелееш, е нужно да се маскираш. Да не показваш истинската си същност, да се криеш, за да се защитиш. По тази причина много от нас носят маската на щастието. Преструват се на щастливи, усмихват се пред другите, но в действителност душата им крещи от болка. И когато останат сами със себе си, сълзите ги обливат. Горчивите сълзи и болката я запазват за себе си, а фалшивата усмивка за пред другите, защото ги предпазва от слабостта и уязвимостта.

Но идва миг, в който, за да се спасиш от болката, си сваляш маските пред някого. И показваш себе си. Макар да си слаб и раним. Рискуваш, защото желаеш да се докоснеш до истинското щастие. И да избягаш от страха, който е превзел душата ти.

 

Росен ХАДЖИЕВ

Снимка: личен архив

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design