ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

За българщината и истинските българи в една среща с Анна Мария Петрова - Гюзелева в град Левски

Култура
06.03.2019  |  15:54
433

В навечерието на Националния празник 3 март кметът на община Левски Любка Александрова посрещна актрисата Анна Мария Петрова - Гюзелева, изпълнител на една от главните роли - Неда Задгорска, в сериала "Пътят към София", с който е била чествана 100-годишнината от Руско-турската освободителна война. Гости и домакини се закичиха с мартенички преди срещата разговор, която освен на Освобождението бе посветена и на изкуството на актрисата, поетеса, балерина, хореограф и преподавател Анна Мария Петрова - Гюзелева. Актрисата подари на Любка Александрова своята последна, четвърта, стихосбирка - „... А душата знае”.

40 години след премиерата на сериала пътят на Анна Мария Гюзелева в киноизкуството и популяризирането на българската култура продължава и стига до Рим. За постиженията на съпругата на големия бас - Никола Гюзелев, почетен гражданин на Павликени, разказа Ганчо Александров.

Едва 17-годишна, Анна Мария дебютира в киното. Тя е избрана за една от главните роли в сериала "Пътят към София" сред над 300 кандидати.

„Този филм за мен беше истински урок по родолюбие, докоснат с душата ми. Аз наистина навлязох в истинската история на Освобождението и това е благодарение както на Стефан Дичев, автор и на книгата, и на сценария, така и на режисьора Николай Машченко, който обичаше България безкрайно и истински в сърцето си. Тази роля подсили моята обич към България“, каза Анна Мария Петрова – Гюзелева.

С топло чувство тя разказа за филма, за Стефан Дичев и за съпругата му Лиляна - страхотна художничка, нарисувала портрети, които актрисата пази до днес. „Навърших пълнолетие в първия си ден на снимачната площадка. Снимахме в Пловдив и режисьорът ми подари цветя, имам снимки от този момент. Заради филма шест месеца отсъствах от училище. Хората и досега ме разпознават от този филм, защото често го пускат по БНТ.”

За страхотния екип и незабравими актьори - Георги Георгиев - Гец, Петър Слабаков, Константин Цанев и много други български и руски, съветски артисти на една мегапродукция с широка финансова подкрепа по онова време, припомни Анна Мария Петрова – Гюзелева. В отговор на поставените й въпроси тя разказа интересни детайли от работата на снимачната площадка.

Вълнуващи моменти от Руско-турската освободителна война с кадри от филма „Пътят към София”, в който Анна Мария играе ролята на Неда, бяха прожектирани на продължилата близо два часа среща.

Желанието на актрисата за друг изказ, освен на сцената, освен пред камера се поражда в раните младежки години . Стихосбирката „... А душата знае” е четвъртото и лирично откровение пред читателя. На срещата с хората в град Левски тя прочете избрани стихове и сподели, че има публикации и в много алманаси в Италия. А преди 2 години е имала честта да бъде приета и в Тракийското дружество.

40 години от премиерата на филма, който има определяща роля за пътя на Анна Мария Петрова - Гюзелева, тя се снима в над 50 игрални филма, сериали и копродукции на България, Италия, Германия, Франция и САЩ. Заема много и различни престижни позиции. Тя е член на италианския национален орден на журналистите, на СБЖ, член на журито на италианската филмова академия, кино- и телевизионен продуцент в Италия и България. За своето поетично творчество получава първа награда от Европейския конкурс за поезия и култура през 2010 г., Голямата награда за култура и поезия на Италия през 2012 г. и много други.

През 2007 г. създава Биенале на българската култура и изкуство в Рим, за да се заговори за България с положителни думи, да подсили едно съществуващо вече добро впечатление, създадено в Европа и света от нашите певци и спортисти.

„Исках да се заговори за български автори в литературата, в музиката, в изкуството, за български изпълнители, да може да се чуе за Панчо Владигеров, за Иван Вазов, за Пенчо Славейков, Петко Славейков, Яворов, Вапцаров и много други.“

Богатата си разнообразна дейност определя така:

„За една бивша балерина е нормално да премине, обучавайки се, вече в хореограф или като преподавател. За една актриса е също нормално от опита си в толкова филми вече да премине зад камерата и да стане режисьор или продуцент. В моя случай продуцент още от 1993-та, с филми в Италия, България, игрални, документални, късометражни.“ Големия Никола Гюзелев среща за първи път в операта, когато като ученичка играе във Валпургиевата нощ от „Фауст“, а той пее Мефистофел. След разговори зад кулисите, по телефона, постепенно идва любовта. „Аз съм снаха на Павликени, който не го знае. Тъй като съм родена в Лом и израсла във Враца до 9-годишна възраст, след това, как да кажа - насадена софиянка. Обичам България, особено вашия регион, не защото съм тук сега. Никола много харесваше Георги Парцалев и те имаха наистина топли приятелски отношения, наистина колегиални. Той ми е разказвал колко много го цени. За мен Парцалев беше номер едно.“

Кметът на община Левски Любка Александрова благодари на Анна Мария Петрова - Гюзелева за прекрасната среща, за възможността да припомним родолюбивите послания на филма и актьорите, станали символ на българите, борили се за свободата си. Благодари за срещата с една истинска българка, една пораснала Неда, с която няма как да не се гордеем - с това, което прави по света за българите.

Източник и снимка: Община Левски

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design