ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Вълчев: Критично важно е да увеличим професионалните паралелки

Общество
31.01.2018  |  10:57
3 277
Задава се огромен недостиг на работна сила в цели браншове и градове, това свива икономиката, спира инвестициите, коментира министърът
Красимир Вълчев министър на образованието

 

"Критично важно е за икономиката да увеличим приема в паралелки за придобиване на професия. През следващите десетилетия ще има голям недостиг във всички професии заради хората, които предстои да се пенсионират. Освен това днес пазарът на труда и в бъдеще във все по-голяма степен ще изисква повече квалификация, отколкото диплома". Това заяви днес по БНТ  министърът на образованието Красимир Вълчев.

 

От гледна точка на пазара на труда позициите, които изискват професионално техническо образование, днес са с по-високо заплащане, отколкото позициите, които изискват висше образование в едни и същи предприятия. Тази разлика ще расте в бъдеще, защото днешните предприятия изискват технологични умения.

 

Вълчев посочи още, че наскоро едно проучване показало, че 2/3 от България е икономическа пустиня. Няма достатъчно предприятия. Все повече инвестициите ще зависят от наличието на работна сила. Ако в миналото инвестициите са зависили  от инфраструктура, от други фактори, днес работната сила е основният ограничител пред инвестиционната активност. "Ние трябва по всякакъв начин да се опитаме да накараме родителите и децата да се включат в професионално образование. Факт е, че то загуби престиж последните две-три десетилетия", каза министърът.

 

Вълчев направи извода, че пред министерството стои  предизвикателството задължително да се преструктурира приемът. Има редица градове, в който недостигът на работна сила ще бъде много голям. Вече има списък с професии с голям очакван недостиг на пазара на труда, който ще помогне да се финансират допълнително професионалните гимназии. Ще се предоставят допълнителни стипендии в професионални училища, допълни още министърът. Той обаче уточни, че това ще става с малки крачки.

 

Около 900 училища приемат деца в гимназиален етап. В момента се определя паралелките на областно ниво. Препоръчано е на началниците на регионални управления, които утвърждават приема, да проведат дискусии с всички заинтересовани страни. Често спорът е за една паралелка, коментира Вълчев.  

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design