ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Валери КАКАЧЕВ, писател: Театърът да поведе зрителя по опасния и хлъзгав мост над неговите страхове до малко надежда

Култура
16.04.2019  |  17:19
507

Каквото и да се каже за Валери Какачев, осъзнавам, че ще бъде неизмеримо малко за написаното от него. Като журналист не си е дал почивка през годините. Броеницата му от фейлетони продължава да се ниже за радост на многобройните му читатели. Най-напред ги четат плевенчани, а след това софиянци и всички почитатели на „Стършел“.

Какачев е истинско сатирично чудо. Той не е само майстор на смеха, но уцелва много точно в „гъделите“ си комичното у българина, заредено с драмата на малкия човек, на изпепеления от невъзможност да се пребори с обстоятелствата и захвърлен на бунището на живота изтерзан българин. Правейки това с писателско майсторство и тънък психологизъм, той те кара да се смееш, естествено, през сълзи.

Затова и пиесите му, и книгите му са знакови за днешната действителност. Те са свидетелство за хората, за нашите съвременници, за нас самите, облечени в палячовски одежди, през които прозира изтощена снага и отчаян оптимизъм. На Какачев му предстои да напише още много съдържателни и запомнящи се текстове. Без конкуренция е на тази територия. Признанията на неговите читатели и публиката само го убеждават, че върви по праведен и истински път. Специалната награда „За Плевен“ от националния конкурс на ДКТ „Иван Радоев“ е поредното потвърждение.

 

- Господин Какачев, спечелихте поредна награда. Кое е по-силното предизвикателство, за да пишете – признанието за майсторство или да направите съпричастни и зрителите към вашите пиеси? Удовлетворен ли сте, че този път наградата е от конкурса на ДКТ „Иван Радоев“?

- И двете. В противен случай излиза самоцелно. Нито комерсиалното, нито затварянето в кулата от слонова кост е решение за мен. Преди години спечелих първата си награда за пиеса в конкурс на Младежкия театър в София. Но най-много ме зарадва наградата в конкурса на телевизионния театър, защото тогава пиесата беше поставена и огромната аудитория на Националната телевизия, тогава единствена, я видя. За пръв път печеля награда в конкурс за пиеса извън столицата и усещането е малко различно. Ако бъде поставена - чудесно, ако не - всичко заминава и се забравя. Никой не е пророк в собствения си град. Особено ако си човек, който няма навика да се отърква около властта.

- За какво става дума в пиесата „Стари мускетари“ – комедия или драма?

- След наградата в първия конкурс на Сатиричния театър преди пет години за втори път участвам с комедия. Смешна е. Ако бъде поставена, зрителите ще се уверят. Повече не ми се говори. Имам опита от дълги години работа с актьори като Жоро Мамалев, Велко Кънев, Чочо Попйорданов, Тонката Радичев, Мария Сапунджиева, режисьори като Боряна Пунчева, така че знам какъв смях правя. Не е по-лош от тези френски семейни комедии, с които столични трупи минават през Плевен.

- Вие често гастролирате с ваши сатирични текстове във в. “Стършел“, миналата година спечелихте и конкурса на „Сатиричния театър“ с ваша пиеса, докато го имаше сатиричното шоу „НЛО“ на БНТ, бяхте основен сценарист. Не се ли изкушавахте от „столична кариера“?

- Едно време имаше виц за разликата между провинцията и космоса. Отидеш ли в космоса, има шанс да се върнеш, но отидеш ли от София в провинцията - няма. След като завърших Софийския университет, бях учител на село и сам съм направил своя избор. Не дължа нищо на никого за своята литературна дейност, на влиятелни роднини, на големци, на услуги, на Държавна сигурност, компромиси и т. н. Както казваше плевенският художник Пламен Янкуловски: провинцията прави художника неизвестен... Същото е и с писането.

Що се отнася до "Стършел", там от години момчетата са ми приятели, с някои от тях се знаем още от студентските години, когато правехме страницата за хумор във в. "Софийски университет".

- Като автор какъв театър бихте искали да гледате на нашите сцени? От какво се нуждае нашата публика?

- Иска ми се театърът на сцените да бъде този, който да хване зрителя за ръка и да го поведе по онзи опасен и хлъзгав мост над неговите страхове, съмнения и болки до малко надежда.

- С какво ще ни изненадате в бъдеще?

 - Пиша една нова комедия.

- Пожеланието ви към плевенската публика и театралите?

- Здраве и да има възможност да види повече български пиеси.

 

Димитър СТОЙКОВ

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design