ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

В Плевенска област няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете

Здраве
04.09.2018  |  17:30
1 079
Областната епизоотична комисия се събра на извънредно заседание, институциите съгласуваха мерки за реакция при евентуална ситуация

Извънредно заседание на Областната епизоотична комисия се проведе днес в Областна администрация - Плевен. Поводът за него бе първият случай в България на африканска чума по свинете /АЧС/, установен в провадийското с. Тутраканци. Целта на заседанието бе повторно обсъждане на набелязаните превантивни мерки и поддържане на отговорните институции в пълна готовност.

„Към настоящия момент на територията на област Плевен няма нито един регистриран случай на болестта африканска чума по свинете”, категоричен бе директорът на БАБХ – Плевен д-р Иван Йорданов. Обстановката продължава да се следи с повишено внимание. Остават в сила набелязаните превантивни мерки за справяне със заболяването. Особено рисково е транспортирането на умрели животни и месни продукти без изрични документи. Особено внимание следва да се обърне на стопаните на животни от типа „заден двор” и необходимостта на регистриране на отглежданите свине.

Ако преди клане на свине за лична консумация стопаните забележат симптоми като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария, видими подкожни кръвоизливи по крайниците и ушите на животните или по време на клане установят кръвоизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците трябва НЕЗАБАВНО ДА УВЕДОМЯТ ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР И ДА ПРЕУСТАНОВЯТ ОБРАБОТКАТА НА ТРУПА. Всички хора, които участват при клането, трябва да предприемат всички хигиенни мерки да не разнесат вируса до домовете си!

Вирусът на африканската чума по свинете не е опасен за хората, но е силно заразен и фатален за животните! С цел превенция на болестта от БАБХ са разпространили информация до собствениците на домашни свине. Сред препоръките са тези домашните свине да не се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или месни продукти от свинско месо. Термичната преработка на месото унищожава вируса. Прясното месо, добито за лична консумация, трябва да се преработи термично, заедно с костите, до пълното му приготвяне, съветват още от БАБХ. В съветите към земеделските стопани се подчертава още, че замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика. Месото може да се консумира в домашни условия, след термична преработка. Опаковките (найлонови пликове, кутии и др.), в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък. Кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация, на мястото, където са заклани животните, се заравят на дълбочина, която не позволява отравянето им от други животни, или се предават за унищожаване. Наред с това е въведен засилен контрол в заведенията за обществено хранене и обектите за междинно съхранение на странични животински продукти /СЖП/ и моторни превозни средства за превоз на СЖП. Проверяват се условията на съхранение и начинът на унищожаване на СЖП и в двата вида обекти.

„Институциите в област Плевен са в готовност за максимално бърза и адекватна реакция при евентуална ситуация, каквато на този етап на територията на областта няма”, увери областният управител Мирослав Петров. С оглед важността на темата днес той ръководи заседанието на Областната епизоотична комисия, чийто председател е неговият заместник Татяна Божинова. На заседанието присъстваха представители от ОД на БАБХ, Областна администрация, РДПБЗН, ОД на МВР, ОД „Земеделие”, РИОСВ, ДГС - Плевен и Никопол, Сдружение „Ловно-рибарско дружество”, ТЗ „Рибарство и контрол” – Плевен, д-р Милчо Кнежански – представител на Съюза на ветеринарните лекари - Областна колегия – Плевен.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design