ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

В Коиловци отново са на нивата

Общество
12.06.2018  |  17:09
603
Йоана и Цвети Петкови под знака на жътвата

Ако попитате Емил Илиев, председател на едноименната кооперация в Коиловци, ще ви каже, че изобщо май не са излизали от нивите. И май е абсолютно прав. Преди дни тук завършиха жътвата на ечемика и въпреки че тукашния район го завъртя пролетната хала и удари градушка, добивът е по 550 кг зърно от дка. А можеше да бъде със сто килограма повече, ако не беше ледената поразия, категоричен е председателят.

Комбайните вече са в житните ниви. Над 6500 дка ще трябва да се ожънат и дано времето да е с тях. Както бе и вчера, когато се състоя традиционният ритуал за откриване на събитието.

Четирите комбайна, тракторите и другите помощни машини като конец бяха строени под орехите в местността Дивилиите. Комбайнери, членове на кооперация „Коиловци“ и гости бяха дошли за откриването на кампанията. Ритуалът, както е от десетилетия, започна с падането на първите ръкойки. Сестрите Цвети и Йоана Петкови завъртяха сръчно сърповете и натежалият сноп със златни пшеничени зърна бе в прегръдките им. Помагаше им даже и малката Елина, която огласяше с въодушевлението си полето.

След това, както е по традицията, Емил Илиев пое прясната погача и с кратко слово пожела успех на комбайнерите и да има берекет. Да не се разпилява зърното, а грижливо да се събира златото. Ако искаш да жънеш, трябва да сееш. За седмица най-много жътвата да приключи и да се изпреварят дъждовете, пожела той. От днес нататък няма шега. Дари комбайнерите с банкноти и младите жътварки и с това церемонията приключи.

И не съвсем, защото местните земеделци не се оставят, а използваха и този хубав момент да се повеселят. Няколко гласовити коиловчанки запяха популярни шеговити песни. Звуците им се сляха с боботенето на тежките машини. Четирите комбайна се устремиха към блока, където бункерите след малко щяха да запращят, пълни с узряло жито. Ден година храни - местните стопани винаги това го имат наум, дойде ли жътвата.

 

Димитър СТОЙКОВ

Плевен – с. Коиловци, юни

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design