ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Утре откриват Центъра за деца с аутизъм в Плевен

Здраве
18.10.2018  |  15:22
455
Снимка: фейсбук

Центърът за деца с аутизъм ще бъде открит официално в Плевен утре, 19 октомври. Той е единственият в Северна България. Инициативата за създаването му е на Сдружение „Аутизъм Днес” и Фондация „Стъпка за невидимите деца на България“. Центърът е в бившия Дом за деца, лишени от родителски грижи, „Детелина“ в плевенския квартал „Сторгозия“. Сградата е предоставена безвъзмездно от Община Плевен. На официалното откриване са поканени зам.-министърът на образованието Деница Сачева, кметът на Плевен Георг Спартански, дарители, подпомогнали ремонта на сградата, и приятели на каузата на фондацията и сдружението.

„Успяхме въпреки двата вандалски акта през август“, написаха във фейсбук страницата си създателите на Центъра.

В нощта срещу 25 август т. г. неизвестни тогава вандали разбиха складово помещение от сградата и с необяснима ярост унищожиха цялото оборудване вътре - перални машини, гардероби, шкафчета, маси и столове. Имаше следи от използвани брадви и чукове. Седмица по-късно охраната там залови посред бял ден двама тийнейджъри - 15-годишно момиче и 16-годишно момче, след като разбили входната врата на складово помещение в необитаемата част от сградата.

Двата вандалски акта в Детския център потресоха плевенчани и социалната мрежа фейсбук бе залята от коментари на възмутени потребители.

В началото на септември полицията разкри извършителите на първия погром - две момчета на 16 г. и 17 г. и едно момиче на 16 г. В присъствието на инспектори от Детска педагогическа стая са били проведени беседи с младежите, които са направили самопризнания за извършеното. Те са привлечени като обвиняеми по образуваното досъдебно производство и им е взета мярка „подписка под надзор на родител“, съобщи тогава Областната дирекция на МВР.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design