ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

У нас: Над 300 000 не работят, не си търсят работа, не учат, не плащат осигуровки

Общество
06.11.2017  |  17:38
1 604
Хората със средно образование са най-демотивирани, повече от половината са семейни, сочи изследване
ThinkStock/Getty Images

 

Над 300 000 българи в трудоспособна възраст не работят, не си търсят работа, не учат и не намират за нужно да се осигуряват. Това сочи изследване на „Тренд”, направено по поръчка на Фондация "Фридрих Еберт". Според проучването 80% от демотивираните хора са без работа от повече от една година.

 

Почти половината от демотивираните българи твърдят, че не си търсят работа, защото за тях нямало работа, а около 13% казват, че са издържани от роднини. Социологът Евелина Славкова посочи, че половината от неработещите висшисти казват, че не могат да си намерят работа по специалността, предаде "Дарик". „Близо половината от демотивираните българи са съгласни и биха се мотивирали да се включат в пазара на труда, ако получават между 500 и 1000 лева. Хората, които са в столицата и съответно хората с висше образование, по-скоро са мотивирани и биха се включили в пазара на труда, ако получават заплати между 1001 и 1500 лева“, посочи Славкова.

 

Проблемът с демотивираните българи е обществен проблем, който генерира бедност и разделение в обществото. Застъпвайки тази теза бившият социален министър Ивайло Калфин призова да изработването на цялостна концепция: „Тези демотивирани хора, за които говорим, не са активни. Това означава, че в политиките, които имаме, явно трябва да се направи принципна промяна, така че тези хора да се мотивират“, каза Калфин. Според проучването, хората със средно образование са най-демотивирани, следвани от тези с основно образование. Малко над половината от тях са семейни.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design