ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

„Светът е музика и смях” – впечатляващ концерт-спектакъл на Плевенската филхармония

Култура
19.10.2017  |  14:45
1 904
Оперетната гала бе посветена на 80-ата годишнина на оперната певица Румяна Пешева
Боряна Бешева и Общински хор "Гена Димитрова"

Великолепната идея и професионалната реализация на поредното събитие в афиша на Плевенската филхармония събра стотици почитатели в залата на Драматично-кукления театър „Иван Радоев”. Впечатляващият концерт-спектакъл на 16 октомври бе посветен на 80-годишния юбилей на оперната певица Румяна Пешева – един от основателите на държавната опера в града. Съвместните изяви на плевенските филхармоници и хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева се превърнаха в еталон за висококачествен културен продукт.

Оперетната гала под мотото „Светът е музика и смях”, в която имаше арии, дуети, терцети, хорове и фрагменти от оперети на Щраус, Калман, Лехар, Офенбах, Димитър Вълчев и Асен Карастоянов, както и от мюзикъли на Фредерик Лоу, Джери Бок и Димитър Вълчев, се превърна в спектакъл благодарение на сценария и режисурата на Александър Мутафчийски – солист на Музикалния театър „Стефан Македонски”. Под диригентството на Деян Павлов се представиха прекрасните солисти на Общинския хор „Гена Димитрова” Боряна Бешева, Виолета Боянова, Валери Цолов, Даниел Меса, Зорница Димитрова, Снежана Димитрова и Стилиян Цветанов.

Празничното настроение се възцари в залата още с първото изпълнение на Плевенската филхармония – антрактна музика към трето действие на оперетата „Прилепът” от Щраус. Музикалното пътешествие в света на оперетата и мюзикъла, умело ръководено от Александър Мутафчийски, продължи с артистичните изпълнения на хор „Гена Димитрова” от „Графиня Марица” на Калман, Канкан от „Орфей в ада” на Офенбах, Годежарски хор от „Българи от старо време” на Асен Карастоянов и др. Изпълненията на Боряна Бешева – ария на Силва от „Царицата на чардаша” на Калман и на Джудита от едноименната оперета на Лехар, развълнуваха всички присъстващи. Александър Мутафчийски блесна в песните на Бони от „Царицата на чардаша” и на Тевие в „Цигулар на покрива” на Джери Бок, в дуетите му със Снежана Димитрова в „Графиня Марица” и с Виолета Боянова в „Царицата на чардаша”. Усмивки, дори искрен смях предизвикаха изпълненията на Валери Цолов – песен на Дулитъл от „Моята прекрасна лейди” на Фредерик Лоу, и Зорница Димитрова, Робърт Христов, Иван Атанасов и Даниел Меса в песента на Трифкович от „Двубой” на Димитър Вълчев. Чудесно се представиха Виолета Боянова и Стилиян Цветанов в ролите на Станка и Пешо от „Време за любов” на Димитър Вълчев и Снежана Димитрова и Даниел Меса – Иван и Янка от „Българи от старо време” на Асен Карастоянов.

С много любов и признание Анелия Дечева поднесе поздравителен адрес на Румяна Пешева, в който подчерта: „Ако беше родена в друго време и на друго място, тя щеше да бъде звезда, обожавана от своята публика. Но и тук Румяна Пешева беше толкова харесвана и обичана от плевенчани, че те й засвидетелстваха своята любов, наричайки я с красиви имена: Черната перла, нашата Кармен...”. Започнала сценичния си живот в плевенската опера през 1971 година, Румяна Пешева пресъздава повече от 30 роли на сцената – Мадалена от „Риголето”, Амнерис от „Аида”, Азучена от „Трубадур”, незабравимата Кармен от едноименната опера на Бизе, прекрасната Мария от „Йоханес Рекс” на Парашкев Хаджиев, Венера от „Хубавата Елена”, Цилика от „Царицата на чардаша”... Много от тези роли от оперната и оперетната класика плевенчани все още помнят и затова многобройната публика дълго аплодира своята незабравима прима. А тя, развълнувана, благодари на всички – организатори, приятели и почитатели, и запя „Ех, майко, майчице” от „Царицата на чардаша” с колегите си от хор „Гена Димитрова”.

Прекрасен празник!

Честит юбилей!

 

Августина СЕРАФИМОВА

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design