ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Според плевенската акушерка Зиная Енчева: Да си акушерка, не е само професия

Здраве
22.01.2018  |  16:15
2 133

Зиная Енчева е завършила медицина в Плевен. Акушерка е от 15 години - работела е в интензивен сектор с недоносени бебета, а през последните години в родилна зала, затова е и с добър опит в професията. За себе си споделя, че обича работата си, която изисква да наблюдава бъдещите майки до раждането. Често й се случва и след години да поддържа връзка с някои от тях. Признава, че се чувства сигурна и щастлива с професията си, макар че поради липса на време е загърбила донякъде хобитата – бродиране и квилинг.

- Какво е всъщност ти дава професията?

- Това е невероятна привилегия да се докосвам до новия живот в неговата съвършена чистота, нещо, което поражда чувство на възторг. В тази професия сякаш оставаш заразен завинаги от това специално усещане.

- Казваш, че работата те сближава с бъдещите майки. Не се ли губи тази връзка, когато акушерката от кабинета е различна от тази в болницата и самото раждане?

 - Системата е объркана. При днешните женски консултации акушерката отговаря по-скоро за воденето на документи и проследяване размерите на жената – килограми, обиколка, измерване на кръвно и т. н. Женската консултация би трябвало да има и друг, информативен характер. Жената да знае предварително какво я очаква и въобще как да се грижи за себе си през деветте месеца, а и след това. Тук е ролята на акушерката. За това ни подготвят и в университета – да сме до бременната, за да пребори тя токофобията – страха от процеса раждане. По тази тема наскоро беше проведен дискусионен акушерски форум, в който настояваме за самостоятелна практика, така че да сме близо до жените до самото раждане.

 - Кое е правилно според теб – мнението, че колкото по-малко знае бременната, толкова по-спокойна ще е тя, или обратното?

- Добре е жените да са информирани, но не единствено от интернет, както се случва често напоследък. Има такива, които се доверяват изцяло на гинеколога като източник на информация. Впечатление ми прави фактът, че все повече жени искат да са информирани за това как да дадат най-доброто от себе си по време на тяхната бременност, и това ме радва.

 - Откъде бъдещите майки могат да получат най-добра информация за това, което им предстои?

- Днес е широко разпространено т. нар. „Училище за бременни“. Има го и в Плевен и се води от различни лектори на различни теми. „Център за грижа за бременната жена“ е другият вариант, но са по-малко достъпни, тъй като тази услуга се заплаща. Това е така, защото според законовите разпоредби акушерките нямаме право да разкриваме самостоятелни практики, чието финансиране да се поема от Здравната каса . Но все пак лекциите са пасивната част. Най-добре е бременните да търсят близък контакт и професионално мнение. След раждането пък, във връзка с кърменето, патронажната дейност трябва да бъде възстановена. Тази тема също беше дискутирана на форума. Необходима е професионална грижа за майката и нейното бебе.

- Има ли правила, които, ако се спазват, могат да помогнат на бременната да има по-леко раждане?

- Много важно по време на бременността е движението, защото, когато човек се движи, се отделят хормони, важни за настроението, и за това жената да бъде спокойна и щастлива – важна психологическа предпоставка за нормално раждане. При движение ставите, костите и връзките непосредствено преди раждане стават по-рехави и дават път на бебето да премине по родовия канал по-лесно. Освен разхождането йогата ще помогне на жената да контролира правилно дишането, което пък е важно за емоциите, стреса и паниката. Тук става дума за работа върху регулация на хормоните – окситоцин, прогестерон, пролактин, които се отделят от плацентата, хипофизата - непосредствено преди и след раждането.

- Какво се случва непосредствено след раждането?

- Във всяка болница е различно. Лично аз се опитвам да подредя нещата възможно най-физиологично. Бебето се ражда, отрязва се пъпната връв и то отива в прегръдките на майката, именно заради окситоцина. Жените в този момент изпитват огромно щастие и загърбват всичко, случило се преди минути. А пък бебето се ориентира единствено по усета си, то нищо друго не умее да прави и този момент не бива да се изпуска. След това новороденото се оставя на грижите на екипа от лекар неонатолог и неонатологична акушерка, преглежда се, претегля се, измерва се, повива се, подготвя се за кърмене... Не се къпе няколко часа. Различно е обаче при оперативната намеса.

- Не зачестяват ли ражданията с оперативна намеса и защо?

- Наистина зачестяват. Причините са различни, свързани със здравословното състояние на майката, а много често и по-нейно желание. Раждайки бебето по естествен път, то идва с нормални бактерии още в родовия канал и така работи имунната му система, докато в другия случай всичко е стерилно – аспирация на околоплодна течност със сонда, ръкавици, марли, пелени... Доказано е, че това влияе за по-нататъшната поява на засилени колики, по-остри дразнения в стомашно-чревния тракт, колити и т.н. Това не е малко, а пък и за майките възстановяването е съвсем различно. Закърмването се случва по трудно, поради невъзможността на оперираната жена да полага грижи за бебето си в първите часове на неговия живот. И все пак майката има право на избор, а медицината вече е достатъчно напреднала.

- Какви са амбициите и очакванията ти в професията?

- Моята амбиция, а съм убедена, че и на моите колеги е да се промени в най-скоро време статутът на българските акушерки, приравнявайки възможностите за упражняване на професията с тези на колегите ни от Европейския съюз.

Разговаря Десислава БОШНАКОВА

Снимка: авторът

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design