ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Спецпрокуратурата обвини бивш районен прокурор на Кнежа

Крими
07.10.2018  |  16:02
481
Разследването е започнало по сигнал, съдържащ данни за длъжностни престъпления по досъдебно производство за багер

Специализираната прокуратура привлече като обвиняем Красимир Кирилов - към момента прокурор в Софийска градска прокуратура, за престъпление по служба, извършено на 22 декември 2015 г., съобщиха от държавното обвинение.

Разследването на спецпрокуратурата е започнало по сигнал от окръжния прокурор на Плевен, съдържащ данни за длъжностни престъпления от административния ръководител на Районна прокуратура /РП/ – Кнежа във връзка с работата му по досъдебно производство.

През 2015 г. прокурор Красимир Кирилов е бил административен ръководител на Районната прокуратура в Кнежа и в това си качество е бил длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение.

На 25 ноември 2009 г. в Районна прокуратура – Кнежа било образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за извършена подправка на идентификационни номера на багер марка KOMATSU, тъй като са установени несъответствия с номерата на рамата. Багерът е приобщен като веществено доказателство по делото.

В края на 2015 г. в РП - Кнежа са постъпили молба за връщане на вещественото доказателство – от дружество, посочило, че е собственик на багера, който е предоставен на лизинг, и молба от друго лице, което е твърдяло, че е правоимащо да получи вещественото доказателство. Наблюдаващият прокурор по делото Красимир Кирилов е нарушил служебните си задължения и при липса на доказателства за собственост върху багера и изявени претенции от различни лица към една и съща вещ на 22 декември 2015 г. е разпоредил вещественото доказателство да бъде върнато и на лизингодателя, и на претендиращото лице.

Спецпрокуратурата е установила, че лизингодателят е собственик на багера, но не е бил уведомен за произнасянето на прокурора, а претендиращото лице е взело на ръка същия ден постановлението на Кирилов от 22 декември и фактически е получило владението върху това веществено доказателство в края на работния ден.

По този начин багерът е върнат съвсем съзнателно от прокурора на лице, което не е собственик и няма никакви права върху него.

В хода на разследването Специализираната прокуратура е възложила на Комисията за противодействие на корупцията /КПКОНПИ/ извършването на оперативноиздирвателни мероприятия за установяване на лица, имащи отношение към предмета на разследването.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design