ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Романтичен концерт с участието на Плевенската филхармония

Култура
09.04.2019  |  15:56
461
Божидара Кузманова дебютира в Плевен в зала „Катя Попова“ с Плевенската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров

Концертът на Плевенската филхармония на 4 април привлече публика в зала „Катя Попова” и причините за това бяха много. Първата със сигурност бе маестро Найден Тодоров – главен диригент на Софийската филхармония, който за пореден път дирижира плевенския оркестър, втората – солистката Божидара Кузманова (цигулка), и третата – програмата на концерта: „Ферметюра” от Иван Ерьод – композитор, който твори в Австрия и родината си Унгария (премиерно изпълнение), Симфония № 8 „Недовършена” от Франц Шуберт и Концерт за цигулка № 1 в сол минор от Макс Брух.

Родената в Пловдив Божидара Кузманова започва да свири на 4 години и половина, завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София и Университета за музика и сценични изкуства във Виена при проф. Гюнтер Пихлер (основател на квартет „Албан Берг”). Носител на награди от престижни международни конкурси в България, Унгария, Англия, Германия и САЩ, тя свири като солист на всички български оркестри, с Филхармонията „Бохуслав Мартину”, Радиосимфоничен оркестър на Прага, Нов симфоничен оркестър – Базел, „Симфония Монтевидео”, „Виенски Бахови солисти” и др. Изявява се и като солист и камерен изпълнител, преподава в майсторски класове в Европа, САЩ, Южна Америка, Азия, Австралия. Много съвременни композитори посвещават солови творби на Божидара Кузманова. Има богата дискография – камерна музика и много концерти за цигулка и оркестър.

На плевенска сцена Божидара Кузманова дебютира с един от най-блестящите концерти за цигулка – първия от Макс Брух. Написан преди повече от 150 години и наситен с поетична лирика и изящество, той е в репертоара на всеки голям цигулар. Слушайки нейното изпълнение, човек не може да не си спомни думите от една американска критика, където пише: „Тя е майстор на звука, на различните цветове и тембри, които започват от бездиханно прошепване и достигат до огнена звукова стихия, минавайки през всички вариации между тях”.

Плевенските филхармоници с маестро Найден Тодоров партнираха професионално на известната цигуларка, изпълниха прекрасно „Недовършената” симфония на Шуберт, както и „Ферметюра” на Иван Ерьод. Удоволствие за всеки е да се докосне до голямата музика, поднесена професионално и вдъхновено! Това ни подариха всички участници в концерта, а изпълненията им създадоха прекрасно настроение и не оставиха равнодушен нито един човек в залата.

Августина СЕРАФИМОВА

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design